Deu mil donants per recuperar les reserves de sang

La Marató de Donants de Sang de Catalunya es durà a terme del 10 al 17 de gener, amb diversos punts mòbils repartits pel territori, que s’afegiran als hospitals de referència principals. A Barcelona, els dies 10 i 11 de gener es podrà donar sang a la carpa que s’instal·larà a la plaça de Catalunya, on també hi haurà activitats per conscienciar sobre la importància de recuperar les reserves de sang després de Nadal, quan les donacions baixen un 25%.

07/01/2020 17:54 h

Ajuntament de Barcelona

La campanya més important de donació de sang de l’any torna com cada gener amb l’objectiu de compensar la baixada de donacions que es produeix durant les festes de Nadal. Es calcula que fan falta deu mil donacions de sang per recuperar les reserves, que actualment han baixat un 25%. La Marató de Donants de Sang de Catalunya aplega una quarantena d’iniciatives en diferents pobles i ciutats d’arreu del territori, que es duran a terme del 10 al 17 de gener.

A Barcelona, a més dels punts fixos de donació dels hospitals de la Santa Creu i Sant Pau, Vall d’Hebron i Clínic, hi haurà la gran carpa de donació a la plaça de Catalunya, on es duran a terme activitats de conscienciació i es podrà donar sang els dies 10 i 11 de gener.

La Marató d’enguany va acompanyada de la música del cantant de trap Lildami, que ha transformat la seva experiència personal en una cançó per incentivar la ciutadania a donar sang. La lletra explica la història del germà del cantant, que va necessitar sang i un trasplantament del moll de l’os.

Whatsang, nou servei de comunicació directa amb el Banc de Sang i Teixits

Enguany, el Banc de Sang i Teixits estrena un servei de comunicació a través de WhatsApp per facilitar la resposta de les consultes dels usuaris i usuàries sobre les donacions de sang. Whatsang és el primer canal d’atenció a la ciutadania d’un organisme de la Generalitat, i està disponible a través del telèfon 677 071 756. Les converses que els ciutadans i ciutadanes mantinguin amb el Banc de Sang a través d’aquest canal seran individuals i confidencials.

On es pot donar sang a Barcelona

Durant els dies de la Marató de Donants de Sang, a Barcelona es podrà donar sang als espais següents:

A més, diverses unitats mòbils es distribuiran per la ciutat:

  • Unitat Mòbil Plaça de Catalunya (pl. Catalunya, 1): 8, 15 i 16 de gener
  • Unitat Mòbil Centre Comercial Glòries (av. Diagonal amb el c. Roc Boronat): 8 i 17 de gener
  • Unitat Mòbil Rambla de Guipúscoa (entre els carrers de Fluvià i Doctor Zamenhof): 9 i 14 de gener
  • Centre Cívic Cotxeres Borrell (c. Viladomat, 2-8): 9 de gener
  • Unitat Mòbil Rambla del Poblenou amb c. Sancho de Ávila: 12 de gener
  • EAE Business School (c. Aragó, 55): 15 de gener
  • Unitat Mòbil Institut Pau Claris (pg. Lluis Companys, 18): 15 de gener
  • Adevinta (c. Ciutat de Granada,150): 17 de gener
  • Col·legi Jesús Maria Claudina Thevénet (rbla. Caçador, 6): 17 de gener

Es poden consultar l’adreça i els horaris de tots els punts de donació al cercador del Banc de Sang. A més, per facilitar les donacions, la Marató disposa d’un formulari per apuntar-s’hi, en què es pot escollir el lloc, el dia i l’hora per donar sang.

Quan és la Marató de Donants de Sang de Catalunya?

Del 10 al 17 de gener.

On es pot donar sang?

La Marató d’enguany ofereix una quarantena d’espais on es pot donar sang. Consulteu-ne els horaris i les ubicacions.

És imprescindible apuntar-se per donar sang?

No, però facilita l’organització. El registre a través del web del Banc de Sang permet seleccionar el lloc, el dia i l’hora per fer la donació.

Qui pot donar sang?

De manera general, poden donar sang les persones d’entre 17 i 70 anys que pesen més de 50 quilograms. També es pot donar sang en cas d’haver patit hepatitis si ha estat abans dels 12 anys, si es té el colesterol alt o si es prenen els medicaments més freqüents, i no cal estar en dejú. El test ràpid del Banc de Sang permet saber si es pot ser donant de sang.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades