Els comandaments policials de l’1 d'octubre, investigats gràcies a l’acusació municipal

Es compleix un any dels fets de l’1 d'octubre i la causa judicial oberta contra l’actuació policial avança. Les càrregues es van produir en 27 centres i van deixar prop de 300 ferits a la ciutat. L’Ajuntament exerceix l’acusació popular per tal de defensar els drets humans i les llibertats de tota la ciutadania i evitar que fets com els que es van produir quedin impunes.

27/09/2018 16:59 h

Ajuntament de Barcelona

Consulteu totes les xifres de les actuacions policials de l’1 d’octubre del 2017 en aquest enllaç.

De les 297 persones ferides, 275 han formalitzat la denúncia, acompanyades pel consistori. D’aquesta manera s’ha aconseguit identificar 63 agents que van cometre actuacions presumptament delictives, 24 dels quals han estat citats a declarar com a investigats. Entre els agents imputats hi ha 4 dels 8 comandaments policials que van actuar a la ciutat.

Els agents de la Policia Nacional identificats se’ls situa en diferents escoles de la ciutat en què es van produir càrregues durant la jornada de l’1 d’octubre. A l’Escola Mediterrània, el cap de l’operatiu i un agent; a l’IES Pau Claris, tres agents; al FEDAC Horta, el cap de l’operatiu; al CEIP Àgora, el cap de l’operatiu i dos agents; a l’Escola Infant Jesús i a l’Escola Pia de Sant Antoni, els caps de l’operatiu; a l’Escola Ramon Llull, 13 agents, i a l’Escola Dolors Monserdà, els darrers dos agents.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat que “se citi a declarar el màxim responsable de l’operatiu policial de l’1 d’octubre, el tinent coronel Diego Pérez de los Cobos, perquè mereixem saber tota la veritat”. La demanda de responsabilitats polítiques, segons Colau, ha de ser la resposta per “donar confiança als ciutadans en les institucions democràtiques i posar les bases perquè uns fets tan greus no es tornin a repetir mai més”.

Compromís municipal amb les víctimes

Els fets de l’1 d’octubre van fer reaccionar l’Ajuntament, que, en col·laboració amb diferents entitats de defensa dels drets humans, va activar un servei específic de l’Oficina per la No Discriminació (OND) per atendre i oferir assistència legal i psicosocial a les persones que van patir agressions policials durant la jornada. El servei va estar actiu tot el mes d’octubre, i gairebé tres-centes persones en van fer ús.

A més, durant aquest període es va fer una crida perquè la mateixa ciutadania facilités imatges i vídeos de les càrregues policials que poguessin ser d’utilitat en els processos judicials. Un total de 42 persones van aportar un gran volum de material audiovisual que ha ajudat a identificar agents que van participar en les actuacions a la ciutat.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades