En l’accés i l’ús de la tecnologia, no deixem ningú enrere

L’aïllament provocat per la pandèmia ha posat en evidència la vulnerabilitat de les llars sense connexió tecnològica i ha donat a conèixer nous perfils que pateixen les conseqüències de la bretxa digital, que en l'actualitat se situa en el 9,5%. Per pal·liar-ho, Barcelona Activa posa en marxa noves línies d’actuació en l’àmbit de la capacitació tecnològica.

09/08/2020 10:02 h

Ajuntament de Barcelona

Què és la bretxa digital?

La bretxa digital fa referència a una desigualtat que condueix a d’altres desavantatges socials. Inclou tant el no accés a infraestructura i banda ampla, ordinador o dispositiu mòbil i connexió de dades mòbils o wifi, com el fet de no saber utilitzar aquesta tecnologia o no saber-ne prou.

Segons dades de Barcelona Activa, les persones amb necessitat de formació tecnològica bàsica ja no són les de més edat i menys estudis. La demanda més recent correspon a un perfil d’entre 41 i 54 anys i majoritàriament dones amb carrera universitària que treballen per compte aliè.

Com es combat?

El confinament per la pandèmia ha servit perquè la ciutadania comprovés la importància d’adquirir o millorar habilitats tecnològiques. Els programes de formació bàsica de Barcelona Activa relacionats amb les TIC s’han multiplicat en gairebé un 50%. Hi han participat més de 1.500 persones, amb una mitjana de tres activitats per persona, i s’han fet 30 aules virtuals per setmana.

En aquest període s’ha apostat pel següent: la virtualització de l’oferta formativa, la priorització de la formació presencial, quan sigui possible, per a aquells col·lectius que no tenen accés a la xarxa, i la incorporació de l’alfabetització digital en tots els programes d’ocupació, atesa la seva rellevància a l’hora de buscar feina.

Trencar amb les desigualtats pel fet de no tenir accés a internet o coneixements tecnològics

Per prioritzar la presencialitat, lligada a la desescalada i el retorn a la normalitat, Barcelona Activa ha dissenyat noves estratègies per arribar a col·lectius més vulnerables digitalment, amb l’objectiu de reduir la bretxa i capacitar les persones més afectades.

Les mesures que s’estan impulsant des de Barcelona Activa amb caràcter urgent són les següents:

  • Millorar el servei i ampliar el nombre de persones usuàries.
  • Oferir noves càpsules de formació tecnològica bàsica per a programes en matèria d’ocupació per augmentar les possibilitats de trobar una feina.
  • Oferir les aules del Cibernàrium a l’edifici MediaTIC per ajudar les persones que no tenen accés a internet ni a cap dispositiu a fer cursos de capacitació bàsica.
  • Tornar a la formació tecnològica bàsica presencial a les Antenes Cibernàrium ubicades a les biblioteques de Barcelona tan aviat com sigui possible.
  • Oferir més formació tecnològica bàsica a les aules virtuals.

Etiquetes associades a la notícia