L’acusació municipal impulsa la investigació judicial de l’actuació policial de l’1-O

Es compleixen dos anys del referèndum de l’1 d’octubre, en el qual la contundent resposta policial va deixar més de mil persones ferides a tot Catalunya, un terç de les quals a la ciutat de Barcelona. Des d’aleshores l’Ajuntament de la ciutat s’ha personat en totes les causes judicials obertes i ha aconseguit que s’investiguin tots els comandaments del dispositiu policial.

30/09/2019 09:04 h

Ajuntament de Barcelona

[Consulteu aquí totes les dades sobre la investigació judicial]

Des que es va obrir la primera causa judicial al jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona contra l’operació policial de l’1 d’octubre a la ciutat, 274 persones han formalitzat denúncies. El seu testimoni s’afegeix a les aportacions gràfiques i els vídeos de la ciutadania, que es van recopilar durant els mesos posteriors a través del correu victimes1oct@bcn.cat.

Les proves han servit perquè dos anys després dels fets s’hagin pogut identificar 90 agents del Cos Nacional de Policia que van participar en l’operatiu, 50 dels quals estan sent investigats.

S’acusa els policies de lesions per agressions, coaccions, desordres públics comesos per funcionaris, danys i delictes contra la integritat moral i contra els drets individuals.

Tots els inspectors en cap de l’operació, investigats

L’acusació presentada per l’Ajuntament sosté que les actuacions policials, tant en les 27 escoles de Barcelona com arreu del Principat, no responen a agents descontrolats que actuaven per compte propi, sinó que en totes es repeteix un patró d’actuació, i, per tant, o bé hi havia un dispositiu dissenyat per provocar el pànic i desmobilitzar la ciutadania o bé el disseny del dispositiu va ser erroni.

Aquest fet implica que s’investigui els vuit caps de nucli de l’operació, que han estat citats a declarar els dies 24 i 25 d’octubre en condició de màxims comandaments sobre el terreny del dispositiu policial de l’1 d’octubre.

Un total de 22 causes judicials obertes

En l’actualitat la causa principal conté 27 peces, que corresponen a les 27 escoles de la ciutat, cada una amb les seves particularitats. Durant la instrucció s’han arribat a tancar 18 de les peces per manca de vídeos i imatges, per la impossibilitat d’identificar els agents que hi van actuar o perquè es considera que la força utilitzada va ser proporcionada.

Ara ja s’han reobert 14 d’aquestes peces gràcies als recursos interposats per l’acusació popular exercida per l’Ajuntament de Barcelona. En total, doncs, hi ha 22 causes judicials obertes, 4 peces arxivades amb un recurs presentat per l’Ajuntament i una peça arxivada, que correspon a l’Escola Tomàs Moro, de Nou Barris, en la qual no es van produir danys.

La resposta municipal pels fets de l’1 d’octubre

La mateixa tarda de l’1 d’octubre la situació de violència generalitzada per part de la Policia Nacional en 27 escoles de la ciutat va provocar la mobilització immediata de l’Ajuntament. L’Oficina per la No Discriminació (OND) i Irídia, el Centre per la Defensa dels Drets Humans, van activar un servei d’atenció a les persones ferides i de suport jurídic.

Del 2 al 20 d’octubre del 2017 el servei va atendre prop de tres-centes persones, i gràcies al suport jurídic i psicosocial 298 persones van presentar una denúncia al jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona, que el 4 d’octubre va obrir diligències d’investigació en 27 peces separades.

Etiquetes associades a la notícia