Noves mesures per reduir la contaminació acústica a les zones més tensionades

El soroll és el segon factor ambiental que més impacte té en la salut de la ciutadania, just per darrere de la contaminació de l’aire. Per aquest motiu, el districte de Gràcia, entre d'altres, treballarà properament en l’activació de plans per reduir la contaminació acústica a les zones més vulnerables.

14/07/2022 16:16 h

Egoitz Gago Palacios

 

L’activació d’aquestes mesures es produirà després d’haver analitzat, durant les darreres setmanes, els nivells de soroll registrats en diferents places i carrers de la ciutat mitjançant l’ús de sonòmetres. Els resultats obtinguts mostren que en els punts analitzats se superen en 3 decibels els límits permesos de nit de manera continuada.

A Gràcia, els espais mesurats són les places del Sol, la Virreina i la Revolució. A la resta de la ciutat s’han analitzat el carrer d’Enric Granados, la plaça de George Orwell, el carrer de Joaquim Costa, el carrer de l’Almirall Churruca, la rambla del Poblenou, el carrer de Rogent, el carrer de l’Allada-Vermell, el carrer Nou de la Rambla, la plaça d’Osca i el triangle lúdic.

Les dades obtingudes faran possible que es puguin considerar aquests espais com a zones acústicament tensionades en horari nocturn (ZATHN) i permetran aplicar-hi plans de reducció de la contaminació acústica adaptats a les necessitats específiques de cada cas.

La implantació de les ZATHN forma part del Pla de mesures contra la contaminació acústica 2022-2030, que recull un seguit d’actuacions per tal de reduir l’impacte de la contaminació acústica a Barcelona.

Noves comprovacions en altres indrets

A més de les zones esmentades, està previst mesurar el soroll amb sonòmetres en d’altres indrets de la ciutat, com ara els jardins de la Mediterrània, a Sants-Montjuïc, i al carrer d’Hilari Salvadó, a Ciutat Vella.

L’objectiu és mesurar els nivells acústics de nit en aquests punts per comprovar si se superen els límits legals i si els districtes han d’aplicar també plans específics.

Altres zones on ja hi ha instal·lats sonòmetres i on s’ha comprovat que se superen els nivells de soroll són les places del Diamant, del Raspall, de Joanic, a la Vila de Gràcia; el carrer de Blai, a Sants- Montjuïc; i el carrer de Manuel Ribé, a Ciutat Vella.

Una revisió actualitzada a la realitat acústica

En aquests moments s’està treballant en la revisió del mapa de capacitat acústica de la ciutat i l’establiment dels llindars de sorolls permesos. Es tracta de fer-hi un reconeixement, plantejant quin són els usos de cada tram de carrer i, per tant, els objectius acústics a assolir.

El nou mapa de capacitat acústica de Barcelona vol ser més realista, actualitzat i adaptat a la realitat de la ciutat. També vol respondre millor a les necessitats dels veïns i veïnes, gràcies a la creació de zones urbanes tranquil·les (ZUT), per assegurar-hi el manteniment dels bons nivells acústics.

Una campanya de sensibilització

Els treballs d’anàlisi dels nivells de soroll i de les mesures per limitar-los s’estan desenvolupant paral·lelament a la campanya de sensibilització per reduir el soroll nocturn “De nit, respect” i a la presència d’informadors als carrers i a les places.