Reubicació de quatre CAP de la ciutat per guanyar espai i nou centre a Sant Andreu

S’han acordat amb el Servei Català de la Salut les noves ubicacions de quatre centres d’atenció primària (CAP) de la ciutat que necessiten més capacitat: els CAP Besòs, Fort Pienc, Gòtic i Raval Nord. També es construirà un CAP nou al barri del Congrés i els Indians.

21/12/2020 16:46 h

Ajuntament de Barcelona

La pandèmia ha obligat els centres d’atenció primària a adaptar-se a una nova manera de treballar, amb més ventilació i espai per mantenir les distàncies. La majoria dels centres que canviaran d’ubicació no complien aquestes característiques o s’havien quedat petits.

La reubicació dels centres CAP Besòs, CAP Fort Pienc, CAP Gòtic i CAP Raval Nord i la construcció del nou CAP al Congrés i els Indians permetrà que els centres guanyin més espai i capacitat assistencial. Mentre durin les obres el Servei Català de la Salut instal·larà mòduls de suport provisionals prop dels centres sanitaris, que seran gestionats pels mateixos CAP.

Noves ubicacions 

El CAP Besòs s’ubicarà en les tres plantes superiors del nou edifici per a equipaments que es construirà al solar de l’antic cinema Pere IV, just al costat del CAP, que també es modernitzarà, i connectarà amb el nou equipament a través d’una passera. El centre sanitari passarà de tenir 1.500 metres quadrats a tenir-ne 3.000.

Mentre es fan els treballs de construcció, el mòdul de suport se situarà just al costat, i això permetrà fer PCR i proves fora dels centres per esponjar els serveis i garantir la seguretat dels professionals i la ciutadania. Es preveu que entri en funcionament el mes vinent.

La nova ubicació del CAP Fort Pienc serà al solar de la cruïlla del carrer de Nàpols i la Gran Via, on també està prevista la construcció d’un edifici d’habitatge públic. El centre ocuparà la planta baixa i la primera planta de l’edifici i tindrà un total de 2.700 metres quadrats de superfície.

El Servei Català de la Salut està instal·lant el nou equipament provisional al carrer d’Alí Bei, que previsiblement entrarà en funcionament al febrer i tindrà vuit consultes.

Pel que fa a la ubicació definitiva del CAP Gòtic, serà a l’edifici municipal situat a la plaça de Carles Pi i Sunyer, després d’arribar a un acord sobre la ubicació i el trasllat dels serveis municipals que actualment es troben en aquest espai. El nou CAP tindrà uns 2.500 metres quadrats de superfície i recuperarà tota la cartera de serveis.

Els mòduls de suport s’instal·laran a la plaça de Joaquim Xirau i Palau, i tindran nou consultes, que entraran en funcionament el mes vinent.

El CAP Raval Nord finalment s’ubicarà a l’antiga capella de la Casa de la Misericòrdia. El projecte es troba en fase de concurs, i les obres poden començar l’any vinent o a principis del 2022. De moment s’instal·larà un mòdul de suport a prop del centre, que tindrà 2.500 metres quadrats.

Nou CAP Congrés-Indians

El barri del Congrés i els Indians tindrà un nou centre d’atenció primària per descongestionar el CAP Maragall, que fins ara dona servei a tota la població de la zona, tant del barri del Congrés i els Indians com de Camp de l’Arpa i els Encants.

El centre s’ubicarà en un solar a la cruïlla del carrer del Cardenal Tedeschini i el carrer de Pardo. L’Ajuntament ha cedit aquest solar, fins ara d’ús cultural, i s’està tramitant el canvi a ús sanitari per després poder encarregar el projecte.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades