Sancions contra pràctiques il·lícites amb animals

El Departament de Gestió i Protecció dels Animals juntament amb la Guàrdia Urbana han entrat a la botiga Ladridos, a Nou Barris, per verificar les denúncies rebudes sobre el presumpte trasllat irregular d’animals del centre i sud d’Espanya per a la venda. El compromís municipal amb la lluita contra les pràctiques il·lícites amb els animals ha permès també sancionar i cobrar una multa de 150.000 euros als webs Milanuncios i l’antic Vibbo per anuncis il·lícits de venda d’animals.

26/02/2021 14:56 h

Ajuntament de Barcelona

La inspecció tenia com a objectiu garantir que es compleixen tant la normativa d’instal·lacions com els requeriments de salut dels cadells a la venda: que no tinguin menys de 8 setmanes, que no estiguin més de 3 setmanes a la botiga, que tinguin totes les vacunes en regla i que rebin l’atenció veterinària que la seva condició requereix.

Dels 15 cadells a la venda que hi havia a la botiga en el moment de la inspecció, d’un total de 30, s’ha detectat coronavirus caní en tres dels compartiments, i s’ha demanat que es retirin de la venda tots els cadells dels compartiments afectats. La majoria dels animals de procedència nacional arriben a l’establiment sense la identificació corresponent i no compleixen el període de quarantena preceptiu.

Un dels dos cadells hospitalitzats, diagnosticat positiu de coronavirus i amb antecedents de parvovirus, en estat caquèctic i amb símptomes evidents de deshidratació, ha estat intervingut per l’alt risc en què es trobava i se n’ha determinat l’ingrés hospitalari. S’han obert diligències perquè la veterinària no té el títol professional convalidat i no està col·legiada, de manera que no podia exercir ni implantar els microxips identificadors als animals, fet que s’havia estat produint.

També s’han detectat irregularitats en 18 cadàvers de cadells de gos, que es trobaven preparats per ser incinerats en dues bosses, una de les quals amb els passaports dels animals per tal que fossin cremats en la incineració. Els passaports s’han intervingut i seran investigats.

Sanció contra la venda il·lícita d’animals a webs

L’octubre del 2019 FAADA va presentar una denúncia contra diferents portals web, Milanuncios i l’antic Vibbo, pels anuncis de venda d’animals que promocionaven i que no respecten el que estableix l’Ordenança de protecció, tinença i venda d’animals (OPTVA) en concordança amb el Decret 2/2008, de 15 d’abril.

Se’ls va obrir un expedient que ha permès sancionar i cobrar la multa imposada de 150.000 euros, si bé l’empresa ha presentat un recurs contenciós administratiu contra la sanció imposada i els Serveis Jurídics estan avaluant la resposta al recurs.

Actualment, el Departament de Protecció dels Animals treballa estretament amb la Guàrdia Urbana per fer el seguiment de les denúncies per situacions d’incompliment de benestar o possibles casos de maltractament.

El 2020 es van rebre 81 denúncies i els dos primers mesos del 2021 ja se n’han presentat 11. Entre els fets denunciats hi ha maltractaments, condicions higièniques o de manteniment deficients o molèsties per lladrucs o plors.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades