Suport institucional per a les víctimes de l'1 d'octubre

Davant de les desproporcionades actuacions policials de l'1 d'octubre, l'Ajuntament de Barcelona va activar un servei especial d'atenció a les víctimes amb la voluntat d'oferir atenció jurídica i psicosocial a les persones que, de manera directa o indirecta, s'haguessin vist afectades per les càrregues. El servei, que va acabar el 20 d'octubre, ha atès 294 persones.

31/10/2017 16:38 h

Ajuntament de Barcelona

La informació aportada pels testimonis i ferits indica una vulneració dels drets humans i fonamentals com la llibertat d’expressió, la integritat moral i el dret de reunió i manifestació pacífica, i contravé la legislació estatal i internacional.

Els resultats de l’informe indiquen que l’actuació policial “tenia per objectiu generar pànic entre la població civil per desmobilitzar-la i desincentivar les persones que encara no havien anat a votar”, segons ha afirmat el tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, que ha afegit: “L’1 d’octubre vam assistir a l’episodi de violència institucional més greu des del punt de vista qualitatiu i quantitatiu que s’ha produït mai a la nostra ciutat.”

L’informe en xifres

Entre els diferents tipus d’agressions que ha recollit l’informe, els cops de puny, de peu i les bufetades (49), les estrebades i empentes (35) i els cops de porra en parts del cos especialment sensibles (22) són les més nombroses. No menys importants resulten altres tipus d’agressions, amb afectacions més psicològiques que no pas físiques, que evidencien tractes humiliants i vexatoris, com empentes reiterades fetes pels agents, insults o arrossegaments, o els dos casos d’agressió sexual que han narrat dues de les dones ateses.

L’ús de les bales de goma, prohibides a Catalunya des del desembre del 2013, va deixar dues persones ferides, una d’elles de gravetat. Si bé la Policia Nacional i la Guàrdia Civil no estan obligades al compliment de la prohibició, l’ús que se’n fa sí que ha de ser el reglamentari, seguint els protocols establerts. Asens ha volgut destacar: “Ens personarem com a acusació popular en el cas del jove que ha perdut l’ull a causa de l’impacte d’una pilota de goma.” Així mateix, l’Ajuntament no descarta fer-ho també en altres casos de gravetat.

Els veïns i les veïnes que han estat ateses pel servei han sol·licitat atenció jurídica i psicològica (65), però també s’han posat en contacte amb l’Oficina per la No Discriminació per col·laborar aportant informació i material audiovisual que servís com a prova (41), demanar informació (17) o participar en tallers grupals (171).

Acompanyament institucional

Les conclusions de l’informe assenyalen també que les víctimes han sentit que part del seu dany quedava reparat pel suport institucional, la feina realitzada als tallers i les diligències obertes per un jutjat d’instrucció de Barcelona contra l’actuació policial.

Actualització 10 de novembre:

El tinent d’alcaldia Jaume Asens ha viatjat a Brusel·les per reunir-se amb eurodiputats, presentar l’informe, teixir aliances a la Unió Europea amb l’objectiu d’internacionalitzar la denúncia dels fets i promoure una investigació independent d’aquests.