Reflexiona abans d'incorporar un animal a la família

Quan incorporem un animal a la família, hem de ser conscients que es tracta d'un ésser viu, que ha de rebre les atencions i l'afecte que necessita. Per això, és important que reflexioneu sobre els següents punts, abans d'iniciar el procés.

10/05/2021 09:37 h

Ajuntament de Barcelona

 

S’ha de fer una bona reflexió prèvia abans d’incorporar un animal a la família. És un acte de responsabilitat molt gran, que mostra una gran solidaritat i humanitat, i que és molt gratificant tant per la persona com per l’animal. Però cal ser conscient que entra a casa un ésser viu, que ha de rebre les atencions i l’afecte que necessita.

Per això, us proposem que reflexioneu sobre els següents punts:

1) Pensa en l’adopció com a primera opció: Al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) hi ha molts gossos i gats esperant una família. Les persones que hi treballen assessoren molt bé la persona adoptant perquè pugui escollir l’animal que s’adaptarà millor a les característiques de la nova llar. Si vols adoptar, pots escriure a adopcionscaacb@bcn.cat i t’ajudaran amb tot el procés.

2) A més, a Barcelona hi ha moltíssimes altres protectores i refugis plenes d’animals que fa anys que esperen entre reixes. Sempre, millor adopta!

3) Calcula els costos aproximats per donar-li l’atenció que requereix i valora si els pots assumir. Primer de tot, un veterinari li haurà d’implantar un microxip, i després l’hauràs de censar a la ciutat o municipi on vius. També l’hauràs de dur periòdicament a les revisions, i portar al dia el seu calendari de vacunes. Amb temes veterinaris, sempre hem de tenir un racó preparat per possibles imprevistos, accidents o malalties. Afegeix el menjar diari i estris per la casa o per jugar. Suma totes aquestes despeses i valora si el teu pressupost mensual t’arriba per assumir aquest cost.

4) Valora el temps de què disposes: Els animals necessiten fer exercici cada dia. Els gats no necessiten sortir de casa, però els hauràs de proporcionar rascadors i altres elements com joguines o amagatalls per desenvolupar les seves habilitats com a caçadors. Els gossos han de sortir per socialitzar amb altres animals, a banda de per fer les seves necessitats. Hauràs de pensar de quant de temps disposes al final del dia, per poder treure’l una estona i mantenir-lo en bones condicions, físicament i mentalment. Per tant, els teus hàbits determinaran la possibilitat de tenir un animal a casa, o quin tipus d’animal tries. Si el teu estil de vida no és gaire compatible amb donar una bona companyia a l’animal, valora fer-te voluntari d’un centre d’acollida d’animals com el CAACB o fins i tot fer-te família d’acollida, temporalment.

5) També hauries de consultar amb les persones que viuen amb tu la possibilitat de tenir un nou membre a la família. És important que tots estigueu d’acord i l’accepteu, ja que l’animal conviurà amb tots els membres del nucli familiar. En el cas que hi hagi infants, és rellevant que els ensenyeu a relacionar-se amb el nou company d’una manera correcta i afable.

6) Si l’animal presenta qualsevol problema de salut o de conducta, és recomanable visitar el veterinari perquè us orienti. Els animals -com les persones- s’han d’ajudar sempre en positiu. I pensa que, depenent de l’espècie, s’hauran d’atendre unes necessitats pròpies.

7) Si estàs pensant en adoptar un cadell, has de tenir en compte que creixerà. Informa’t sobre quines característiques i necessitats tindrà quan sigui un adult.

Tingues en compte que els cadells requereixen de molta atenció els primers mesos, i que necessitarà molta paciència. Sovint, ens deixem endur per les ganes de tenir l’animal des de petit, però hem de pensar que a les protectores hi ha gossos i gats adults que porten molts anys esperant, i que tenen menys oportunitats. Optar per un gos o un gat adult sempre serà molt gratificant.

8) Recorda que l’abandonament és un delicte. No és una frase buida: ell mai no ho faria!