Es lliuren els premis Ciutat de Barcelona 2022

Un any més l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) ha reivindicat la creació artística i científica i l’educació amb el lliurament dels premis Ciutat de Barcelona. Els guardons inclouen categories com literatura catalana i castellana, arquitectura, ciències experimentals i audiovisuals i cultura digital, en què per primera vegada ha guanyat un videojoc.

15/02/2023 21:05 h

Ajuntament de Barcelona

Les obres o projectes guardonats als premis Ciutat de Barcelona contribueixen al desenvolupament del fet cultural i s’integren en el teixit ciutadà.

Els guanyadors i guanyadores d’aquesta edició han estat els següents:

Literatura, traducció i assaig

El premi en la categoria de literatura en llengua catalana ha estat per a l’obra El meu amic, d’Esteve Miralles, publicada per Angle Editorial. El llibre entrellaça una història personal amb el retrat social i polític de la Catalunya de les darreres dècades. Pel que fa al guardó en la categoria de traducció en llengua catalana, el premi Ciutat de Barcelona s’ha atorgat a Josefina Caball, per la traducció d’El color porpra, d’Alice Walker. L’obra Lo demás es aire li ha valgut el premi de literatura en llengua castellana a Juan Gómez Bárcena.

Pel que fa al premi Ciutat de Barcelona Agustí Duran i Sanpere d’assaig, humanitats i història de Barcelona, el reconeixement ha estat per a l’obra El teatre de Shakespeare en el seu context, de Jordi Coca, publicada per Edicions de 1984 i Edicions Institut del Teatre.

Educació, arquitectura i disseny i cultures populars i comunitàries

La Biblioteca Gabriel García Márquez, de Sant Martí de Provençals, és un espai íntim i pròxim que convida a repensar el futur de les biblioteques i que ha servit perquè Elena Orte i Guillermo Sevillano, de l’estudi Suma Arquitectura, guanyin el premi en la categoria d’arquitectura, urbanisme i disseny.

L’Associació Punt de Referència ha aconseguit el premi en la categoria d’educació amb el projecte Referents, per la capacitat de generar vincles i espais de seguretat emocionals, lingüístics i socials amb els joves extutelats, des del compromís ciutadà i l’acompanyament educatiu.

El premi Ciutat de Barcelona de cultures populars i comunitàries és per a l’espectacle EN5D, de l’Esbart Ciutat Comtal, una proposta que combat els estereotips i els rols de gènere en el disseny coreogràfic i de vestuari. En la mateixa categoria el jurat fa una menció especial al Calendari de celebracions del 2022, del Grup Interreligiós del Raval, que fa visible la diversitat cultural i religiosa del barri.

Ciència i tecnologia

El premi Ciutat de Barcelona de ciències ambientals i de la terra és per a l’investigador Pedro Cermeño i la investigadora Carmen García-Comas, de l’Institut de Ciències del Mar CSIC, pel treball Post-extinction recovery of the Phanerozoic oceans and biodiversity hotspots. El projecte proposa un canvi de paradigma en el coneixement de l’evolució i la recuperació de la biodiversitat marina després de les extincions en els darrers cinc-cents milions d’anys.

Marta Villegas, investigadora principal del grup Life Sciencies – Text Mining del Barcelona Supercomputing Center, ha guanyat el guardó de ciències experimentals i tecnologia per la construcció i el desenvolupament dels models de processament del llenguatge natural per al català i el castellà AINA i MarIA; un pas decisiu en la preservació del patrimoni lingüístic d’ambdues llengües en l’espai d’internet.

El treball Oocytes maintain ROS-free mitocondrial metabolism by suppressing complex Ipublicat a la revista Nature, ha servit perquè la doctora Elvan Böke aconsegueixi el premi en la categoria de ciències de la vida.

Audiovisuals, cultura digital i arts visuals

Per primera vegada un videojoc guanya el premi Ciutat de Barcelona d’audiovisuals i cultura digital. Es tracta del projecte Endling – Extinction is Forever, una història sensible i narrativa que posa el canvi climàtic, l’ecologisme i les cures al centre de la narració.

El projecte FOC, promogut per Córdova, Jokko Collective i Cchhoorroo, ha estat guardonat en la categoria d’arts visuals per la capacitat de convertir-se en un lloc de confluència de línies de pensament i acció antiracistes, queer i intergeneracionals.

Música i arts escèniques

El jurat ha atorgat el premi en la categoria d’arts escèniques a la companyia Los Galindos per MDR – Mort de riure, un espectacle de circ radical i imaginatiu que reivindica el carrer i els espais no convencionals com a escenaris que cal reconquerir.

Finalment, Tarta Relena, Cocanha i Los Sara Fontán han recollit el premi Ciutat de Barcelona de música pel projecte 4132314, que es va presentar en el marc del Festival Grec. A més, en la gala de lliurament dels premis hi han actuat Marta Torrella i Helena Ros, les integrants de Tarta Relena.

Etiquetes associades a la notícia