L’experta en IA Nuria Oliver rep el premi Hipàtia

L’experta internacional en intel·ligència artificial (IA) Nuria Oliver, directora científica i cofundadora de la Fundació Ellis Alacant, ha rebut el Premi Europeu de Ciència Hipàtia, que s’impulsa en col·laboració amb el Barcelona Knowledge Hub de l’Acadèmia Europea. El guardó, dotat amb 30.000 euros, ha reconegut la recerca d’excel·lència d’Oliver en el desenvolupament de nous mètodes i sistemes d’IA per impulsar un impacte social positiu.

04/03/2024 19:05 h

Ajuntament de Barcelona

L’essència de la tasca que durant la seva trajectòria professional ha desenvolupat Nuria Oliver, referent internacional en l’ús de la intel·ligència artificial per millorar la qualitat de vida de les persones, l’ha recollit en la conferència titulada “Towards a socially sustainable artificial intelligence”.

Enginyera de Telecomunicació per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) i doctora en Arts i Ciències dels Mitjans de Comunicació pel Massachusetts Institute of Technology (MIT), Oliver ha centrat la seva recerca en la modelització del comportament humà individual i agregat mitjançant tècniques d’aprenentatge automàtic i la creació de sistemes intel·ligents i interactius, tot abastant diverses àrees d’impacte social, com la salut i el benestar, la inclusió financera i els desastres naturals.

La guardonada, entre altres càrrecs dins del sector de les telecomunicacions, ha estat cofundadora i vicepresidenta de The European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (ELLIS). És una apassionada de la divulgació científica i tecnològica, té centenars d’aparicions mediàtiques i està activament compromesa amb l’atracció de talent jove —i especialment de dones— cap a l’enginyeria i la informàtica.

El premi Hipàtia es va posar en marxa el 2018 en el marc del primer pla Barcelona Ciència. L’objectiu és visibilitzar la recerca d’excel·lència que es fa a Europa i donar impuls a la ciutat de Barcelona com a capital europea de la ciència i el coneixement. De les quatre edicions del premi, tres han estat adjudicades a dones: la viròloga Ilaria Capua, la filòsofa de la ciència Nancy Cartwright i, enguany, Nuria Oliver. En la primera edició es va premiar el matemàtic László Lovász.

Acadèmia Europea – Barcelona Knowledge Hub

L’Acadèmia Europea és una associació internacional no governamental amb més de 5.000 membres, on s’inclouen més de 80 premis Nobel, que promou la recerca i l’educació en totes les àrees del coneixement. El Barcelona Knowledge Hub, que es va posar en marxa el 2013, abasta les regions mediterrànies i del sud d’Europa de la xarxa.

Etiquetes associades a la notícia