50è aniversari del trasllat del Mercat del Born a Mercabarna

El 7 d'agost de 1971 les portes del Mercat Central de Fruites i Verdures de Barcelona es van tancar definitivament, després de gairebé cent anys d'història. El trasllat a Mercabarna va fer el mercat majorista capdavanter a Europa i va garantir la supervivència del petit i mitjà comerç detallista d'aliments frescos de Catalunya.

07/08/2021 11:52 h

Ajuntament de Barcelona

Projectat per Josep Fontserè i Mestre i inaugurat el 1876, va donar resposta a l’imparable augment del comerç a l’engròs i de la congestió del Mercat de la Boqueria, que llavors era el mercat central de la ciutat. Es tractava d’una mesura provisional que es va allargar cinquanta anys durant els quals es va fer palès que el Mercat del Born no podia sostenir gaire més el creixement demogràfic i econòmic de l’època. Per això el 1962 es va convocar un nou concurs públic i el lloc escollit per traslladar-hi el mercat va ser la Zona Franca, amb un nou centre que s’anomenaria Mercabarna.

Una nova etapa, 10 quilòmetres cap a l’oest

Aquest trasllat va afavorir que el mercat majorista esdevingués capdavanter a Europa, i avui aplega més de dues-centes empreses i el seu sector de fruites i hortalisses mou més de dos milions de tones de productes. A més, va permetre la supervivència del petit i mitjà comerç d’aliments frescos de Catalunya. Ara bé, el canvi va tenir un impacte enorme en la vida diària del barri de la Ribera. El mercat l’havia dotat d’una vitalitat, una identitat i un teixit social propis lligats al comerç, i els negocis com botigues, bars o agències de transport que vivien de l’activitat que generava van desaparèixer.

Per recordar i celebrar aquest moment de la història del mercat, del barri i de la ciutat, el Born Centre de Cultura i Memòria, Mercabarna i Mercats de Barcelona organitzaran un seguit de propostes culturals, populars i festives al llarg del segon semestre de l’any, com conferències sobre alimentació, la fira Mercat de Mercats, una festa a Mercabarna amb música i esport, i una mostra fotogràfica, entre altres.

Fotos: Ignasi Marroyo, Colita i Pérez de Rozas.

Etiquetes associades a la notícia