Balanç positiu del model d’obertura comercial en diumenges i festius

En el període d’obertura dels comerços en diumenges i festius, entre el 15 de maig i el 15 de setembre, la despesa és vuit punts percentuals més alta que l’any anterior durant la mateixa franja de temps. Aquest és un dels resultats que s’han avaluat des de la posada en marxa de l’acord social del Pacte d’horaris comercials, el febrer del 2022, per ampliar els horaris dels establiments.

30/01/2024 18:33 h

Anna Tapia

La Taula de Seguiment de l’Acord Social del Pacte d’Horaris Comercials ha analitzat diferents indicadors per valorar la mesura que permet als comerços ubicats en zones de gran afluència turística (ZGAT) obrir els diumenges i festius entre el 15 de maig i el 15 de setembre entre les 12.00 i les 20.00 hores.

Recuperació comercial

S’ha analitzat la despesa entre maig i setembre, que ha augmentat en vuit punts percentuals respecte al 2022. El consum privat nacional (índex 133,1) ha estat per sobre de l’estranger (índex 133,1). L’índex de recuperació comercial es va situar durant aquests mesos en 126,2, és a dir, 26,2 punts per sobre del 2019.

També s’han avaluat les transaccions a través dels terminals TPV del BBVA dels establiments de la ciutat: es van fer més transaccions amb targetes espanyoles (índex 133,1) que amb targetes estrangeres (índex 110,9). Ambdues xifres són superiors a les d’abans de la pandèmia de la covid-19.

Pel que fa a la contractació, entre maig i agost del 2023 es van signar a Barcelona 23.225 contractes al sector del comerç al detall, el 8,3% de la contractació a la ciutat.

Quins comerços inclou l’acord d’horaris comercials?

La mesura s’adreça a tots els comerços que estiguin inclosos a les zones 1 i 2 del Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT), i és d’aplicació als barris següents:

  • Ciutat Vella: el Raval, el Gòtic, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i la Barceloneta.
  • L’Eixample: la Nova Esquerra de l’Eixample, l’Antiga Esquerra de l’Eixample, la Dreta de l’Eixample, la Sagrada Família, el Fort Pienc i Sant Antoni.
  • Sants-Montjuïc: Sants, Hostafrancs, el Poble-sec i la Font de la Guatlla.
  • Les Corts: les Corts.
  • Sarrià – Sant Gervasi: Sant Gervasi – Galvany i part del Putxet i el Farró.
  • Gràcia: la Vila de Gràcia, part dels barris de la Salut, el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova i Vallcarca i els Penitents.
  • Horta-Guinardó: part del Baix Guinardó.
  • Sant Martí: la Vila Olímpica del Poblenou, el Poblenou i part dels barris del Parc i la Llacuna del Poblenou i Diagonal Mar i el Fòrum Marítim del Poblenou.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades