Cap de setmana: Fires nadalenques, festa a Sant Andreu i Dia Mundial contra la Sida

Arriba el primer cap de setmana de desembre amb un to nadalenc. La Fira de Santa Llúcia i la de Sagrada Família; el pessebre més innovador i trencador, de la plaça de Sant Jaume, i el més tradicional, al Museu Frederic Marès, acosten els preparatius de les festes del Nadal d’aquest any. El barri de Sant Andreu de Palomar comença la festa major, que s’allargarà fins al 9 de desembre, plena de cultura popular i activitats culturals, socials i lúdiques per a petits i grans. Dissabte, 1 de desembre, se celebra el Dia Mundial contra la Sida, i durant tota la jornada s’han organitzat un seguit d’actes commemoratius a la plaça de Sant Jaume i a la plaça dels Àngels, a Ciutat Vella.

28/11/2018 16:40 h

David Caminada

Connecteu-vos al web del Cap de Setmana!

S’acosten les festes de Nadal i tornen a la ciutat les tradicions per celebrar aquesta data destacada del calendari. Les fires de Santa Llúcia i la Sagrada Família s’han posat en marxa i tindran obertes les portes fins al 23 de desembre. Les dues són fires indispensables per adornar la llar amb motiu del Nadal.

Aquest any Santa Llúcia celebra el 232è aniversari i té parades de pessebres, figures, arbres, molsa, artesania, simbombes i joguines musicals. També s’hi han organitzat activitats paral·leles, com el Tió Gegant i la cercavila de la tradicional Carassa de Nadal de Barcelona.

La Fira de Nadal de la Sagrada Família és el mercat nadalenc de més tradició de l’Eixample, amb prop d’un centenar de parades de pessebres i decoració nadalenca, regals i també d’alimentació artesana, com ara torrons, formatges, embotits, llaminadures i castanyes.

A la plaça de Sant Jaume es pot visitar, fins al 6 de gener, l’innovador projecte ideat per l’escenògraf Sebastià Brosa, que ha reunit al voltant d’una mateixa taula els protagonistes del Naixement tradicional. Hi són tots: la Mare de Déu, el nen Jesús, Sant Josep, el bou, la mula, els tres Reis, un pastor i una pastora… Per als gustos més tradicionals, el Museu Frederic Marès exposa fins al 2 de febrer un pessebre elaborat per l’Associació de Pessebristes de Barcelona, una entitat que va ser fundada l’any 1863.

Festa a Sant Andreu de Palomar

El barri de Sant Andreu viu la seva festa major i durant el cap de setmana s’hi han organitzat un seguit d’actes per a petits i grans. Dijous, a les 19.00 hores, es fa el repic inaugural de la festa major, la projecció d’un documental, la inauguració de l’exposició dedicada a El ingenio i, a partir de les 20.00 hores, una jam session de festa major. Divendres a la tarda hi ha ball per a la gent gran, una festa infantil, s’entreguen els premis Sant Andreu i també s’ofereix un concert de jazz, una demostració de taitxí ball, una botifarrada musical, sopars i concerts de festa major.

El barri inicia el mes de desembre amb una agenda plena d’activitats festives, com ara campionats de frontó i dòmino, una xocolatada, tallers per a infants, un concurs de truites, una passejada de gegants convidats i una cantada d’havaneres, entre altres actes. Diumenge és un dia dedicat a la cultura popular. Ben d’hora al matí, el veïnat es llevarà amb la despertada trabucaire, i al migdia tindrà lloc la cercavila de festa major i la diada castellera. A la tarda hi haurà més música i ball. Consulteu la programació de la festa aquí.

Dia Mundial de Lluita contra la Sida

L’1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida i entre les accions de sensibilització per promoure una resposta solidària a la infecció pel VIH, el Comitè 1r de Desembre – Plataforma Unitària de l’ONG Sida de Catalunya han impulsat un seguit d’actes reivindicatius al districte de Ciutat Vella.

Un dels punts principals serà la plaça de Sant Jaume, on a partir de les 9.00 hores hi haurà un estand informatiu i un fotoreclam, una sessió de pintacares infantil, una exhibició castellera, s’hi formarà un llaç humà i es llegirà un manifest. A la tarda, a la plaça dels Àngels s’ha organitzat una ballada de música country, una xocolatada popular, una sessió de zumba (una disciplina del fitnes) i un concert a càrrec de The Surfin’ Burritos.