Obre el nou Mercat de Sant Andreu a la plaça del Mercadal

El Mercat de Sant Andreu torna a la plaça del Mercadal, un cop acabada la reforma. La remodelació integral, amb un perímetre de façanes de vidre, permet integrar l’equipament en l’entorn singular de la plaça porticada i catalogada i el teixit comercial que l’envolta connectant l’exterior i l’interior de l’espai.

15/09/2022 14:59 h

Ajuntament de Barcelona

El nou mercat amplia l’oferta comercial i disposa de quinze parades d’aliments i productes frescos i un bar a l’edifici central i set parades no alimentàries a l’edifici annex.

El nou recinte del mercat està distribuït en dues plantes:

  • Planta baixa, de 1.240 metres quadrats, que inclou l’espai de venda de productes frescos.
  • Soterrani, de 1.218 metres quadrats, on hi ha els espais de logística del mercat destinats a magatzems i cambres frigorífiques, un habitacle d’escombraries, que estarà connectat amb el de la planta baixa, i altres instal·lacions.

El segon edifici, el local de vendes, és on hi ha la galeria comercial i l’administració del mercat. Està situat sota els porxos de la plaça del Mercadal i es distribueix de la manera següent:

  • Planta baixa, de 370 metres quadrats, on hi ha instal·lats 7 comerços de productes no alimentaris.
  • Plantes 1 i 2, de 140 metres quadrats cadascuna: la primera planta inclou oficines, una sala de reunions i una aula de cuina, i la segona, una sala d’actes polivalent.

Un mercat energèticament eficient i sostenible

El nou edifici és un equipament energèticament eficient i sostenible que ha tingut en compte mesures per a l’estalvi energètic, amb un disseny que potencia l’entrada de llum natural per les façanes transparents i les lluernes de la coberta i prioritza la ventilació natural amb finestres motoritzades.

A més, redueix la pèrdua de l’ambient climatitzat amb cortines d’aire, aprofita les energies renovables per escalfar l’aigua amb col·lectors solars a la coberta o sistemes alternatius de recuperació de calor de les cambres de refrigeració i d’escombraries i utilitza sistemes intel·ligents de control per optimitzar l’energia segons la demanda del moment.

Com en tots els mercats municipals l’energia prové de fonts renovables. De fet, a la coberta del mercat s’hi han instal·lat vidres fotovoltaics per aportar llum natural i energia elèctrica per a l’autoconsum.

La intervenció del mercat ha suposat una inversió total de 9,5 milions d’euros i ha inclòs també la reurbanització de l’entorn de la plaça en plataforma única amb un paviment que té continuïtat a l’interior del mercat.

Una festa ciutadana per inaugurar el mercat

El barri vol celebrar l’obertura de l’equipament i convoca tot el veïnat a una festa popular dissabte, 17 de setembre, entre les 11.00 i les 14.00 hores, amb música, animació i una degustació de productes de proximitat i elaboracions ofertes pels mateixos comerciants del mercat.

Quins altres mercats alimentaris hi ha a Barcelona?

La ciutat disposa de prop de quaranta mercats alimentaris, distribuïts per tots els districtes. Consulteu aquí tota la informació sobre els mercats municipals de Barcelona.