Els fons extraordinaris impulsen els serveis de Barcelona Activa

Barcelona Activa potencia els serveis de formació, ocupació i empresarials durant la pandèmia amb l’aportació de 20 milions d'euros de fons extraordinaris.

23/03/2022 15:36 h

Ajuntament de Barcelona

L’arribada de 20 milions d’euros extraordinaris a Barcelona Activa ha estat clau per potenciar serveis i adaptar de forma urgent les línies prioritàries de formació, ocupació i acompanyaments empresarials durant els dos anys de pandèmia. Aquests fons extraordinaris -12 milions d’euros l’any 2020 i 8 milions d’euros l’any 2021- provenen de les mesures del Centre de Coordinació de la Resposta Econòmica (Cecore), per donar resposta ràpida a la crisi generada per la covid-19.

Aquests ajuts s’han destinat a diferents programes. Els principals, per volum econòmic, amb 6,3 milions d’euros, són els d’ajut a les contractacions, com Crea Feina Plus i els projectes integrals amb contractació. Després hi ha les subvencions per reactivar l’economia dels barris (2 M€), el programa Reskilling, que readapta habilitats tant tècniques com d’idiomes o digitals (1,8 M€), l’orientació laboral (1,8 M€) i els programes de suport a la promoció del sector del disseny (288.000 €).

Cinc línies prioritàries urgents que complementen l’activitat ordinària

Les accions que s’han dut a terme a través d’aquests fons responen a línies prioritàries urgents que han complementat l’activitat de l’agència per fomentar l’ocupació, la formació i la creació d’empreses:

  • Formació i capacitació digital: més de 2.500 persones, un 178% més que l’any anterior, han passat per l’escola de programació IT Academy, amb una ràtio d’inserció del 81%. El 63% de les persones que han rebut formació tecnològica han estat dones. També s’han obert dos espais, Antenes Cibernàrium, per oferir formació digital a la ciutadania, amb més de 3.000 participants. A més, s’ha obert un Cibernàrium al Parc Tecnològic de Nou Barris, un districte on s’ha detectat una gran bretxa digital.
  • Reforç de l’emprenedoria i la competitivitat de pimes i treball autònom: més de 600 empreses constituïdes des de l’Oficina d’Atenció a les Empreses, un 18,5% més que el 2020. També presenten bones xifres els programes d’ajut a les empreses com Barcelona Accelera i B-Crèdits, així com el Barcelona Internacional Welcome Desk, enfocat al talent internacional de la ciutat. L’àrea d’emprenedoria ha atès 1.670 projectes, un 3,2% més que el 2020, amb accions com Dissenyem Comerç i Barcelona Fashion Forward.
  • Nous pols tractors de desenvolupament territorial i sectorial: s’han destinat 40,5 milions d’euros i 52.000 metres quadrats a l’impuls de l’economia blava, a través del node formatiu. Altres pols d’activitat econòmica que obren equipaments són Palo Alto (en el sector de les indústries creatives), l’Estadi Olímpic (esport i tecnologia) i el Food Lab (alimentació sostenible).
  • Accés al treball i foment de l’ocupació de qualitat: més de 30.000 persones ateses pel programa Treball i Ocupació, un 13,8% més que l’any anterior, de les quals un terç eren joves. També s’ha celebrat el Saló de l’Ocupació, amb prop de 5.000 visitants i 3.500 assessoraments. A més, els punts de defensa dels drets laborals han atès més de 2.000 persones, i el programa “Fem feina, fem futur” va donar resposta a 7.500 persones quan l’atur es va incrementar amb la pandèmia.
  • Economia de proximitat per combatre les desigualtats: més de 300 nous projectes els darrers dos anys que beneficien l’economia dels barris gràcies al programa de subvencions “Impulsem el que fas”, que acaba d’obrir una nova convocatòria. Una de les modalitats d'”Impulsem el que fas” és “Amunt persianes”, per instal·lar activitat en baixos buits, que s’inscriu en l’estratègia homònima. A més, el programa “Comerç a punt” ha acompanyant gairebé 1.200 empreses, el 68% de les quals vinculades a l’economia social i solidària.

L’acompanyament al teixit econòmic de la ciutat és especialment important en aquesta etapa de recuperació, a la qual contribuiran els fons europeus Next Generation. La ciutat, de fet, ja té atorgats 75 milions d’euros.

En aquest sentit, Barcelona Activa té un sistema de gestió de compliment, una eina necessària per optar als fons europeus, seguint els nous requeriments legals.