La Setmana de l’Arquitectura de Barcelona permetrà visitar les “Cases barates” de Can Peguera

Del 9 al 19 de maig

08/05/2019 14:33 h

Districte Nou Barris

Per tercer any consecutiu, Barcelona celebra la Setmana d’Arquitectura, un esdeveniment compartit al voltant de l’arquitectura i el patrimoni arquitectònic de la capital catalana amb un ampli ventall d’activitats per a tots els veïns i veïnes.

A Nou Barris, l’esdeveniment permetrà visitar les anomenades “Cases barates” de Can Peguera.

Les Cases barates

Les cases barates eren unes construccions econòmiques i senzilles, que acostumaven a trobar-se en terrenys rústics allunyats de la ciutat, en un moment d’alta conflictivitat obrera. Aquest distanciament era també una manera d’evitar revoltes, vagues, o les típiques barricades que s’aixecaven en els aldarulls al centre històric.

Les solucions adoptades en aquests conjunts s’allunyaven molt de les idees modernes, i seguien una forma de construcció amb materials tradicionals i tipologies de planta baixa amb un pati posterior. De fet, per a molts, els habitatges barats van resultar ser tan barats que moltes vegades es veien com una continuació més del barraquisme.

Un d’aquests grups d’habitatges va ser el de Ramon Albó, avui conegut com a Can Peguera, situat al costat del Turó de la Peira. El barri tenia una caserna de la Guàrdia Civil i una parròquia, i la distribució dels habitatges en carrers paral·lels no s’allunyava gaire de la imatge d’un campament militar; de fet, la presència de la Guàrdia Civil assegurava el control de la vida obrera del barri.

La Setmana d’Arquitectura apropa l’entorn urbà a la ciutadania

La tercera edició de la Setmana d’Arquitectura tindrà lloc del 9 al 19 de maig. Onze dies per apropar l’arquitectura a la ciutadania i reflexionar sobre com els edificis i les estructures incideixen en el dia a dia dels veïns i veïnes.

Durant la celebració de l’esdeveniment hi haurà conferències, rutes arquitectòniques, concursos i espais de difusió als deu districtes de la ciutat. Es vol emfatitzar el valor del patrimoni quotidià que representa l’arquitectura urbana de Barcelona d’una manera amena, didàctica i atractiva.

Etiquetes associades a la notícia