Declaració per demanar l’alliberament de la cooperant Juana Ruiz

El Consell Municipal de Cooperació Internacional ha aprovat una declaració que demana la llibertat immediata de Juana Ruiz, cooperant que resideix i treballa des de fa més de tres dècades a Palestina. La declaració insta també les administracions de l’Estat a realitzar les gestions necessàries per assegurar el benestar de la cooperant i aclarir-ne la situació.

01/05/2021 11:55 h

Ajuntament de Barcelona

Juana Ruiz va ser detinguda la matinada del 13 d’abril al seu domicili de la localitat cisjordana de Beit Sahur. La cooperant resideix des de fa més de trenta-cinc anys a Palestina i ha dedicat la major part de la seva vida a la defensa dels drets humans i a projectes humanitaris que vetllen per la salut i els drets socials de la població palestina.

Actualment treballa com a coordinadora de projectes a l’entitat Health Work Committees (HWC), organització sanitària de referència a Palestina que ha implementat desenes de projectes de salut i socials amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

La detenció de Juana Ruiz es va realitzar sense que existís cap càrrec contra ella, únicament amb el pretext de ser interrogada. Tant la detenció com la seva estada actual en una presó militar s’han realitzat en el marc d’una legislació militar que moltes organitzacions consideren contrària als drets humans.

Consell Municipal de Cooperació Internacional

La declaració ha estat aprovada pel Consell Municipal de Cooperació Internacional, l’òrgan consultiu i de participació sectorial de ciutat que actua en els àmbits relacionats amb la cooperació i l’educació per a la justícia global. És un mitjà de trobada regular entre representants de l’Ajuntament i els diferents agents de l’àmbit de la cooperació internacional per tal de crear sinergies i complementarietats i impulsar iniciatives conjuntes.

Carta de l’alcaldessa a l’ambaixadora d’Israel

Més enllà de la declaració, el dimarts passat l’alcaldessa, Ada Colau, va fer arribar una carta a l’ambaixadora d’Israel a Espanya en què condemnava l’empresonament de Juana Ruiz i en demanava l’alliberament.

Etiquetes associades a la notícia