Sis plans per reduir les desigualtats econòmiques entre districtes

El 2018 s’invertiran 28 milions d’euros en els plans de desenvolupament econòmic (PDE) dels sis districtes amb menys renda i més atur de la ciutat: Ciutat Vella, Nou Barris, Horta-Guinardó, Sant Andreu, Sant Martí i Sants-Montjuïc. Els recursos per a aquesta innovadora política econòmica de proximitat, que pretén generar activitat als barris i reduir les desigualtats en el territori, han crescut un 78% des del 2015, en què s’hi van destinar 16 milions d’euros.

09/10/2018 18:10 h

Ajuntament de Barcelona

VÍDEO. Ada Colau: “Les polítiques econòmiques han d’activar la riquesa de la ciutat començant pel grandíssim talent que hi ha als nostres barris. Hem de garantir la igualtat d’oportunitats a tot el territori per fer una economia plural, diversificada i equilibrada.”

El darrer dels PDE a posar-se en marxa ha estat el de Sant Martí, que centra el seu objectiu a acostar recursos ocupacionals als seus barris, la dinamització de les empreses del polígon industrial, l’impuls de la responsabilitat social corporativa, la innovació social digital i la promoció de projectes d’economia social i solidària.

Alguns dels projectes emmarcats dins el pla són les accions de recuperació industrial al nou Eix Pere IV o el hub de la bicicleta, que s’està construint a l’antic Can Picó, al Poblenou .

Sant Martí destaca pel fort vincle amb la innovació digital social, el moviment maker i la manufactura digital. De fet, concentra un 18,8% del total d’aquesta indústria i un 7,3% del total d’empreses de tecnologia i coneixement que hi ha a la ciutat.

Una economia forta a tots els districtes

En total, s’han desenvolupat 259 mesures repartides en els sis plans de desenvolupament econòmic de districte, de les quals es preveu que el 85% estiguin en ple funcionament el 2019. Algunes de les més destacades són les següents:

  • La creació dels punts de defensa de drets laborals, que ja funcionen a Nou Barris i Ciutat Vella, i ara també a Sants-Montjuïc.
  • La creació d’un nou equipament per a la promoció econòmica i l’ocupació de Nou Barris, anomenat Nou Barris Activa.
  • La dinamització de locals buits en planta baixa (Local Local) i nous programes per reforçar el comerç de proximitat (“Comerç a punt”).
  • Els punts d’atenció a l’activitat econòmica.
  • La formació ocupacional amb impacte comunitari.
  • L’espai de cotreball amb retorn social al territori a Horta-Guinardó.

En el disseny dels plans, que gestiona Barcelona Activa, s’han involucrat prop de 500 persones amb 323 agents i entitats de cada territori. A més, integren les accions previstes en el Pla de barris, pla de xoc promogut per dinamitzar els setze barris més desfavorits de la ciutat.

Etiquetes associades a la notícia