Tercer paquet de mesures de suport al teixit cultural, educatiu, científic i comunitari

Es tracta de vuit iniciatives amb una partida pressupostària de 6,19 milions d’euros, que se sumen als 3,5 milions d’euros dels plans anteriors, i pensades des d'una visió molt més transversal

17/10/2020 20:25 h

Ajuntament de Barcelona

El teixit cultural, educatiu, científic i comunitari de la ciutat rep un nou impuls amb un altre paquet de mesures de suport al sector, el tercer des que va esclatar la pandèmia. Són vuit mesures noves amb una partida pressupostària de 6,19 milions d’euros provinents del fons de 90 milions d’euros destinats a atendre l’emergència provocada per la crisi de la covid-19, que se sumen als 3,5 milions d’euros dels dos plans anteriors.

Les noves mesures, pensades des d’una visió molt més transversal que també dona cabuda a experiències de l’àmbit de l’educació, la ciència i l’acció comunitària, són les següents:

Impuls a les beques municipals

Es convocaran 225 beques noves, en 15 modalitats diferents, per fomentar la creació cultural, la recerca i la innovació en l’àmbit de la cultura, la ciència i l’educació. En aquest sentit, els premis Ciutat de Barcelona es transformen i s’engloben en les Beques Barcelona.

Els imports podran ser de 10.000 euros per a les beques per a projectes i de 6.000 euros per a les beques de suport a la creació. En total, hi ha una dotació de 3 milions d’euros, dels quals 1,2 milions corresponen als projectes de recerca científica.

Adquisició d’obres artístiques per a la promoció de creadors i creadores

L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) impulsarà, a través del Macba, la compra d’obres de creadors i creadores d’art visual per confeccionar un fons d’obres rellevant de les noves generacions que encara no han format part de fons públics i, alhora, fer arribar recursos al teixit vinculat a l’art. Aquesta mesura disposa d’una dotació econòmica inicial de 600.000 euros.

Promoció de la creació artística en l’àmbit de la música contemporània i l’òpera

L’ICUB articularà un programa conjunt amb L’Auditori, el Palau de la Música i el Liceu per impulsar un sistema d’ajudes a la promoció de la música contemporània i l’òpera de nous creadors. La dotació prevista és de 350.000 euros.

Impuls a la digitalització de museus i centres patrimonials

Es comprarà equipament tecnològic per ajudar a la producció, reconversió, digitalització i difusió en línia del contingut dels equipaments patrimonials. Aquesta mesura té un pressupost previst de 172.000 euros, que permetran:

  • Filmar i fotografiar en 360 graus les exposicions permanents.
  • Adquirir equipament tecnològic per a la producció i difusió en línia d’activitats.
  • Reconvertir i oferir continguts que permetin fer visites en línia.
  • Millorar la connexió a internet als espais públics dels centres patrimonials.
  • Adquirir bucles magnètics portàtils per a l’atenció presencial a persones amb discapacitat auditiva.
  • Instal·lar films adhesius de seguretat per a terminals tàctils.

Adquisició de tauletes per garantir l’accés a recursos educatius digitals

Les Biblioteques de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona adquiriran tauletes per garantir l’accés a recursos educatius digitals als alumnes més vulnerables obligats a seguir la docència des del seu domicili a causa d’un confinament no voluntari, o bé per facilitar l’accés als recursos educatius disponibles en línia a través de la plataforma de continguts digitals eBiblio.cat. Es disposa d’un pressupost de 825.000 euros.

Pla de reforç a les escoles municipals

L’Institut Municipal d’Educació de Barcelona implementarà un pla de reforç per garantir la qualitat del servei a les 102 escoles bressol municipals, amb quatre accions:

  • Reforç del servei d’educadores i educadors.
  • Compra de material d’higiene, seguretat i prevenció sanitària.
  • Adquisició de material i mobiliari per separar espais.
  • Acompanyament als equips educatius de les escoles i famílies.

El cost estimat d’aquesta mesura és de 1.041.000 euros.

Programa de reforç escolar “Tardes enriquides”

Reforç escolar a infants de segon i tercer de primària dels barris amb un índex de desigualtat social més alt per ajudar-los a millorar les competències de comprensió lectora, expressió oral i càlcul matemàtic i compensar les mancances d’aprenentatge que hagin pogut tenir durant el confinament. El programa està dotat amb un pressupost de 150.000 euros.

Reforç de la xarxa de casals comunitaris

Es destinen 50.000 euros per atendre les despeses de gestió i dinamització dels casals. Aquesta innovadora fórmula de col·laboració pública i comunitària permetrà impulsar el teixit social i associatiu, incloses les xarxes veïnals.