Corpus 2021: cultura i tradició a tots els districtes

Del 29 de maig al 6 de juny, torna la festa del Corpus amb una cinquantena d’activitats repartides pels deu districtes per celebrar el 700 aniversari. Des de l’ou com balla fins a les catifes florals, la celebració tornarà a omplir els carrers de tradició i color amb totes les mesures sanitàries i els protocols de seguretat.

26/05/2021 15:51 h

Ajuntament de Barcelona

Per primera vegada, la festa del Corpus estén la programació a tots els districtes, gràcies a l’organització conjunta amb 47 entitats i organismes de la ciutat. En total són 38 espais i una cinquantena d’activitats que es duran a terme amb mesures sanitàries i de seguretat, com la limitació de l’aforament i l’ús obligatori de la mascareta.

On es podrà veure l’ou com balla?

El tradicional i singular ou del Corpus dansarà en una quinzena de fonts repartides per tota la ciutat: la Catedral, l’Arxiu de la Corona d’Aragó, l’Arxiu Històric – Casa de l’Ardiaca, l’Ateneu Barcelonès, la Capitania General, els jardins de Rubió i Lluch, el Museu Frederic Marès, el Museu Marítim, el Centre Cívic Can Deu, l’oratori de Sant Felip Neri, les parròquies de la Puríssima Concepció i de Santa Maria del Taulat, la plaça de la Virreina, el Monestir de Pedralbes i el Taller Sant Camil del Guinardó.

Catifes florals

Enguany s’ha ampliat el nombre de catifes florals fins a 17 incorporant als espais clàssics —la Casa dels Entremesos, el Museu Etnològic i de les Cultures del Món, la parròquia de Santa Maria del Remei i la plaça de la Virreina— d’altres com l’Ajuntament, la basílica de Santa Maria del Mar, la Biblioteca Francesc Boix, Can Galta Cremat – Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu, el carrer de la Llibertat, el Casal de Barri del Poblenou, la marquesina de la via Júlia, el parc de Sant Martí, la parròquia de Santa Maria del Taulat, la plaça del Consell de la Vila, la plaça del Mercat del Clot, la plaça d’Orfila i la Torre de la Sagrera.

Més activitats de cultura popular

S’ha recuperat la vigília del Corpus a la plaça del Rei, diada que es va deixar de celebrar l’any 1979 i que consistia en la sortida dels gegants per anunciar l’arribada del Corpus. Ara, els Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar tornen amb el format d’una ballada. Per a aquest acte caldrà fer reserva prèvia al web de la Casa dels Entremesos.

Al Museu Etnològic i de les Cultures del Món s’hi celebraran diversos actes i activitats, com presentacions de publicacions relacionades amb el Corpus, i alguns equipaments oferiran visites guiades, com l’Arxiu Històric de la Ciutat – Casa de l’Ardiaca, l’Ateneu Barcelonès, la Casa dels Entremesos, la Catedral, el Museu Frederic Marès i el Monestir de Pedralbes.

La Casa dels Entremesos també ha organitzat una programació variada i per a tots els públics, amb un espectacle de titelles, visites teatralitzades i dues exposicions extraordinàries que tracten sobre el 700 aniversari: “Trampes, trampes, tot són trampes. Els vestits dels timbalers de Corpus” i “Octaves. La festa de Corpus als barris de Barcelona (1892-1965)”.

La celebració s’acabarà el 6 de juny amb la tradicional processó de Corpus, que requerirà reserva prèvia per assistir-hi. L’acte s’ha reduït a una petita desfilada per l’avinguda de la Catedral un cop acabada la missa de Corpus, amb la participació del Seguici Popular, que també s’exposarà a l’Ajuntament del diumenge 30 de maig al diumenge 6 de juny.

Etiquetes associades a la notícia