El mapa literari del Somorrostro

L'autor del llibre, Enric H. March, ens ofereix un gran ventall de mirades literàries —Josep Maria Carandell, Juan Goytisolo, Terenci Moix o Josep Pla, entre d'altres—, acompanyades de fotografies —Colita, Jacques Léonard, Ignasi Marroyo, Joan Miquel-Quintilla, Jordi Pujol, Pérez de Rozas, entre d’altres—, que ens ajuden a entendre com Barcelona veia, o ignorava deliberadament, una part de la seva realitat. Ens mostra un Somorrostro que repel·lia o fascinava.

05/07/2018 12:55 h

Oriol Guiu

«No será un paraíso pero estamos mejor que en el Somorrostro.
Usted no sabe lo que era aquello. Yo viví allí toda mi infancia.»
Los mares del Sur, Manuel Vázquez Montalbán

El llibre, editat per l’Ajuntament de Barcelona, és un recull de fragments literaris i poemes que ens arriben, al llarg d’un període de temps que va del 1919 al 2013, d’autors en català i castellà tan diversos com Alfred Badia, Xavier Benguerel, Blai Bonet, Josep Maria Carandell, David Castillo, Juan Goytisolo, José Hierro, Juan Marsé, Terenci Moix, Josep Pla, Antonio Rabinad, Mercè Rodoreda, Manuel Vázquez Montalbán o Sergio Vila-Sanjuán; de cròniques periodístiques de J. Ruiz de Larios, Arturo Llopis o Sempronio; un document eclesiàstic de la Parròquia San Félix Africano o testimonis com el de Pilar Bofill.

L’objectiu del llibre era anar més enllà dels tòpics i, alhora més endins, per demostrar que el Somorrostro era alguna cosa més que un barri de barraques marginal, i que formava part d’un imaginari que travessava transversalment totes les capes de la societat.

La selecció de textos ha estat exhaustiva i fruit d’una recerca feta gairebé a cegues. Llevat d’oblits involuntaris, hi són els autors més representatius que, al llarg de cent anys, n’han parlat des de la literatura, el periodisme i l’església. Pel que fa a les fotos, hem volgut que hi fossin tots els fotògrafs que hi van fer algun reportatge, incloses algunes imatges inèdites fins ara.

“Un mapa emocional i ideològic. Sota la sorra hi queda la memòria enterrada d’una població que ha deixat més planes de literatura que cap altre nucli de barraques de la ciutat de Barcelona”, explica l’autor del llibre. Enric H. March (Barcelona, 1959), llicenciat en filologia hispànica i semítica, fa recerca i divulgació de la història de Barcelona i de l’oci popular dels segles XIX i principis del XX. Entre d’altres, és l’autor de les publicacions: L’Abans: Recull gràfic de Barcelona. El Clot-Camp de l’Arpa (1885-1979) (Efadós, 2016); El Rec Comtal, mil anys d’història (Viena Edicions – Ajuntament de Barcelona, 2016); i Barcelona, ciutat de vestigis (Ajuntament de Barcelona, 2017).

 

Més informació

Etiquetes associades a la notícia