Fa 80 anys, 40 hores de bombardeig

Amb un mapatge sobre la façana de l'Ajuntament titulat 'L'arbre de la memòria', un col·loqui veïnal al voltant del Refugi 307 del Poble-sec, la xerrada dels historiadors a la plaça de Joan Amades (al Raval) i diverses activitats organitzades pel Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), la ciutat recorda aquest cap de setmana els bombardejos que va patir fa 80 anys, del 16 al 18 de març de 1938. Es calcula que van causar aproximadament un miler de morts i entre 1.500 i 2.000 ferits, a més destruir del tot 76 edificis i, parcialment, un centenar més. El lema d'aquest programa 'Barcelona bombardejada, 1936-1939' és "Volem la pau, no l'oblit".

15/03/2018 20:13 h

Mupert

A les 22.08 hores del dia 16 va sonar la primera alarma. L’última ho va fer a les 15.19 hores del 18 de març. Van ser un total de 40 hores i 55 minuts d’incursions aèries sobre la ciutat amb avions italians que van llançar 44 tones de bombes des de baixa altura (menys de 6.000 metres). El dictador Mussolini va ordenar i l’aviació italiana va assajar a Barcelona una nova tècnica: el bombardeig de saturació, que consistia a llançar a estones bombes en caiguda lliure combinades amb bombes incendiàries. L’únic objectiu era devastar el territori i atemorir la població.

Aquests bombardejos no van afectar els barris més propers a Sants, però sí el Poble-sec. Aquells dies, els veïns i les veïnes no van parar d’anar i tornar dels refugis antiaeris com el 307, que molts anys després esdevindria el primer a ser recuperat a Barcelona com a espai patrimonial dedicat al record de la Guerra Civil. Fins llavors, aquest refugi (com tots els que s’havien fer per tot arreu) va romandre “oblidat”. Coincidint amb el record d’aquests Tres dies de bombardeig, el col·loqui que té lloc aquest dissabte al matí (de 10 a 14 h) al Centre Cívic El Sortidor vol recuperar la història d’aquest refugi amb una trobada entre veïns i veïnes del Poble-sec que puguin recordar com es feia servir durant la Guerra Civil, com es va oblidar després i com es va poder recuperar el 1995 gràcies a la determinació del veïnat i el suport institucional assolit. Els assistents als col·loquis podran visitar a la tarda el Refugi 307.

Per rememorar la bomba que va caure el 17 de març de 1938 a la cantonada del carrer del Carme amb el de les Egipcíaques, al Raval, aquest dissabte també es fa a les 12 h una xerrada-col·loqui a la plaça de Joan Amades. A càrrec dels historiadors Bernat Pizà, que parlarà sobre els bombardejos i la defensa aèria, i Manel Aisa, que se centrarà més en la defensa passiva i els refugis.

Al vespre, entre divendres i diumenge, podeu gaudir a la plaça de Sant Jaume de la instal·lació artística L’arbre de la memòria. Aquest mapatge especial dibuixa un arbre gegantí a la façana del consistori barceloní que va creixent i es va ramificant a partir de petits traços curts. Cada fruit projecta una llum que apunta cap al cel i aquests potents punts de llum seran visibles des de tota la ciutat. La instal·lació, comissariada per la periodista, editora i docent Daniela Aronica, amb la col.laboració del Centro di Studi sul Cinema Italiano de Barcelona, compta amb la direcció artística de Xavi Bové conjuntament amb Jordi Pont de l’estudi Onionlab i la composició musical de Zinkman. Es podrà veure cada 15 minuts divendres de 20.15 a 22 h (inici del darrer passi), dissabte i diumenge de 19.30 a 21 h.

En coincidència amb la commemoració d’aquest cap de setmana, es porta a terme la senyalització d’espais ciutadans que van rebre l’impacte de les bombes i es destaca el paper de persones amb un pes decisiu en la defensa de la ciutat i la construcció de refugis antiaeris. També trobareu una columna de record d’aquests bombardejos a la cantonada dels carrers del Consell de Cent i la Creu Coberta, a Hostafrancs.

Etiquetes associades a la notícia