La Biblioteca Gabriel García Márquez obre les portes als barris de Sant Martí

La nova biblioteca central del Districte de Sant Martí està cridada a convertir-se en el node cultural i cívic dels barris i en un epicentre de la vida associativa, social i veïnal del Districte

21/05/2022 16:27 h

Districte Sant Martí

La Biblioteca Gabriel García Márquez és una realitat. El barri de Sant Martí de Provençals el rebrà amb una gran festa que tindrà lloc dissabte 28 de maig presidida per Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, i David Escudé, regidor del Districte de Sant Martí.

Al llarg de tot el dia, tant el nou edifici com la cruïlla dels carrers Treball i Concili de Trento s’ompliran d’espectacles, música i dansa, amb un moment destacat a punt de migdia amb l’acte oficial d’inauguració.

PROGRAMA DE LA JORNADA INAUGURAL

10.00 h, actuacions d’obertura de la inauguració amb els Trabucaires de Sant Martí i el grup de percussió Himbawee.
11.30 h, espectacle familiar amb Pep Callau i Els Pepsicolen.
12.30 h, intervencions institucionals en l’acte oficial d’obertura.
13.00 h, traca inaugural, ballada de Gegants de la Verneda – Sant Martí, Diables de la Verneda i Guspires de Sant Martí, i actuacions de Petit Ballet de Barcelona, Art District i Retahila de Somnis.
16 a 19 h, actuacions de dansa amb la batucada Los Chipirones, i tradicionals amb Sentimiento Cimarrón, acompanyades per Convivim Sant Martí i lectures de la literatura llatinoamericana.
19.00 h, espectacle de dansa vertical “Las voladoras”, de Les filles d’Eva.
10 a 20 h, en col·laboració amb la Xarxa de Ràdios Comunitàries, magazín de Ràdio Maconda; els podcasts es podran escoltar després al web.

Epicentre de la vida cultural, cívica i social del Districte

La Biblioteca Gabriel García Márquez serà la biblioteca central del districte, un equipament cultural i de proximitat de més de 3000 m² de superfície útil, obra dels arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano, de SUMA Arquitectura, despatx especialitzat en la construcció amb fusta.

Biblioteca Gabriel García Márquez
C. Treball, 219 (xamfrà Concili de Trento)
Metro: Sant Martí (L2)  /  Bus: H10, H12, V19 i 33

El nou equipament generarà un node de la vida cultural i social del barri conjuntament amb el Centre Cívic Sant Martí, l’Auditori Sant Martí i els nous equipaments que s’estan planejant a l’antiga escola bressol Pere Calafell. D’altra banda, l’espectacular línia arquitectònica i constructiva en faran un punt de trobada cívic i associatiu que generarà noves dinàmiques oportunitats.

L’equipament estarà especialitzat en literatura llatinoamericana peer retre homenatge a la llarga vinculació de la ciutat amb els autors llatinoamericans, especialment des que els principals escriptors del moviment literari conegut com a Boom s’hi van instal·lar als anys 60 i 70 amb el suport de l’agent literària Carme Balcells. Aspira a convertir-se en un centre de difusió de cultura llatinoamericana a través d’activitats de difusió i promoció que s’organitzaran conjuntament amb Casa Amèrica Catalunya, amb propostes com el Festival KmAmèrica amb la qual es vol constituir un escenari d’intercanvi d’idees i pensament crític a través d’obres literàries d’autors d’Amèrica Llatina i en diàleg amb la literatura catalana.

La biblioteca acollirà el fons Francisco Ibáñez, dedicat al dibuixant de còmic, veí de Sant Martí, i format per gairebé 500 títols dels seus personatges més coneguts. També s’hi ubicarà l’Arxiu Històric Associatiu Antonio Herrera, i un estudi radiofònic des del qual emetrà Ràdio Maconda, que oferirà serveis de ràdio comunitària i formarà  part de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona.

L’horari d’obertura de la biblioteca serà el següent:

  • Dilluns, dimecres i divendres, de 9.30 h a 13.30 h i de 15.30 h a 20.30 h
  • Dimarts i dijous, de 9.30 h a 20.30 h
  • Dissabtes, de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h

Etiquetes associades a la notícia