La Festa Major homenatja Jordi Fàbregas

L'acte va comptar amb les intervencions de la Presidenta de la Fundació Festa Major, del Regidor del Districte, la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia i la companya de vida d'en Jordi Fàbregas. A més, els Gegants de Gràcia i l'Àliga de Gràcia van realitzar un ball en el seu honor i un concert del disc l'Almanac va tancar l'acte.

19/08/2021 12:32 h

Adrià Miró

La Festa Major ha homenatjat la figura de Jordi Fàbregas en un acte emotiu, on han participat i assistit familiars, amics, autoritats i festers. L’acte es va celebrar el dimecres 18 d’agost a l’escenari dels Castellers de Gràcia que es troba a la Plaça de la Vila. En Jordi Fàbregas era un músic, festor, referent i divulgador de la música tradicional i d’arrel catalana havia desenvolupat un fort vincle amb la cultura popular i amb el barri.

A l’inici, la presentadora Virtu Morón va recalcar la implicació de Jordi Fàbregas amb la Vila de Gràcia i la seva tasca de “creació i promoció de la música dels darrers 40 anys”. Tot seguit, va donar pas a la Presidenta de la Fundació Festa Major, Carla Carbonell, que va reconèixer que en Jordi Fàbregas era “una persona que li podies anar amb qualsevol idea boja i, a part de fer-la realitat, la convertia en brillant”. Aquesta capacitat va arribar a la màxima expressió a la celebració del bicentenari de la Festa Major.

L’Arnau Garcia, President de la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia, va decidir cedir la seva paraula al Xavi Alabert, un històric de la Coordinadora. Xavi Alabert va recordar la seva relació amb el Jordi Fàbregas en l’època del retorn de la democràcia i una de les principals lliçons que va deixar el músic: “la festa és del poble”.

El President del CAT, Isidre Pelàez, va explicar el significat del concert que anava a sonar a continuació. Aquest anava a interpretar el disc Almanac, primer treball de La Murga (grup on es trobava Jordi Fàbregas) fa 40 anys. El disc és “un recorregut pel calendari festiu de la nostra tradició musical”.

L‘Eloi Badia, Regidor del Districte de Gràcia, va fer valdre “l’entrega, empenta i convenciment” del Jordi Fàbregas, que és “un llegat immens per la cultura popular i per la vida quotidiana”. El Regidor va afirmar que “el millor homenatge que podem fer al Jordi és tocar, sentir i compartir la música que tant estimava”.

Finalment, la Lola Capdevila, companya de vida del Jordi Fàbregas, va ser qui va tancar els parlaments. La Lola Capdevila va agrair a totes les persones que havien fet possible l’homenatge i va recordar la figura del Jordi com amant i impulsor de la cultura popular, la música i la llibertat. Per acabar, va contar que aquest 18 d’agost haurien celebrat “47 anys de convivència ininterrompuda sense cap benedicció, ni eclesiàstica ni civil; només el nostre desig de compartir la vida agafats de la mà amb llibertat, sinceritat i amor”.

Després de les intervencions, els Gegants de Gràcia i l’Àliga de Gràcia van ballar dues peces compostes pel Jordi Fàbregas. La Geganta Llibertat i l’Àliga van lliurar-li a la Lola Capdevila els rams que porten a la mà i al bec respectivament.

L’acte es va tancar amb el concert de l’Almanac, disc que va sorgir en el seu moment influït per les noves propostes del folk italià i francès dels anys setanta i interpolant el folk laietà.