La màgia dels Reis d’Orient tornarà a Barcelona adaptada a la nova realitat

La ciutat s’obrirà a la Màgia dels Reis del 28 de desembre al 5 de gener a l’espai Fòrum, amb tot el simbolisme i la càrrega emocional que suposa, i farà possible una nit de Reis des de casa gràcies a la col·laboració amb les tres cadenes públiques de televisió. També es mantindran la celebració de Cap d’Any, repensada per ser viscuda des de casa, i les visites als pessebres tradicionals, malgrat haver hagut de suprimir la instal·lació artística a la plaça de Sant Jaume.

12/11/2020 12:52 h

Ajuntament de Barcelona

La màgia dels Reis d’Orient prendrà el Fòrum

A causa de la situació sanitària, la tradicional arribada dels Reis d’Orient es veurà alterada en el format, però en cap cas en l’essència i el valor, que superen qualsevol entrebanc.

Del 28 de desembre fins al 5 de gener la Màgia dels Reis d’Orient s’instal·larà al Fòrum, per apropar els elements de la Cavalcada, mostrar als infants com és la recepció i logística dels regals o el sistema de correus dels Reis d’Orient i facilitar-los que puguin lliurar la carta i contactar virtualment amb Ses Majestats i els patges, que enviaran missatges des de l’orient.

L’espai, de 10.000 m2 de superfície a l’aire lliure i ben connectat amb el transport públic, oferirà totes les garanties sanitàries i es podrà visitar seguint un circuit de 50 minuts a través de vuit instal·lacions, on hi haurà carrosses, estris, vestuaris, bagatges, estendards i tota mena d’utillatges reials.

Caldrà una reserva prèvia, que es podrà formalitzar a partir del 15 de desembre a través del web de Nadal de l’Ajuntament de Barcelona. L’horari de la instal·lació serà d’11 a 14 hores i de 16 a 20 hores el 28, 29 i 30 de desembre i el 2, 3 i 4 de gener. El 31 de desembre i el 5 de gener només s’hi podrà accedir al matí.

Ses Majestats arribaran el 5 de gener, per mar i a bord del pailebot Santa Eulàlia, en un horari i una ubicació encara per confirmar. Aquell dia les tres televisions públiques, RTVE Catalunya, TV3 i Betevé, faran que tots els nens i nenes puguin veure des de casa la rebuda institucional de Ses Majestats i la visita posterior a la instal·lació, amb tot el seu seguici, durant la nit, on ultimaran els detalls que transformaran desitjos, somnis i il·lusions en regals. Un espectacle de gairebé 60 minuts en què els Reis d’Orient i el seu seguici, acompanyats de les tradicionals músiques de la Cavalcada de Barcelona i de ballarins, posaran en moviment la instal·lació del Fòrum.

El Cap d’Any mirant el cel des de casa

Barcelona acomiadarà el 2020 i donarà la benvinguda al 2021 mirant el cel. Coincidint amb les dotze campanades que marcaran el final del dia 31 de desembre, es llançaran dotze palmeres brillants a cada un dels deu districtes de la ciutat. Serà l’inici d’un gran espectacle de quinze minuts de focs artificials, que es llançaran des d’una ubicació reservada, però que seran visibles des de la major part de la ciutat perquè tots els veïns i veïnes els puguin seguir des de casa.

Els pessebres de la ciutat

Aquest any, per raons sanitàries, no es podrà instal·lar el pessebre a la plaça de Sant Jaume, que fa deu anys que organitza l’Institut de Cultura de Barcelona. Per fer balanç de les propostes de l’última dècada i reflexionar sobre què ha significat el pessebre de Barcelona aquests darrers anys, l’ICUB presenta l’exposició “Deu anys de pessebres a la plaça de Sant Jaume”, que es podrà veure a la planta baixa de l’Ajuntament de l’1 desembre al 5 de gener.

Sí que es podran visitar dos dels pessebres tradicionals amb més història de la ciutat: el pessebre del Museu Frederic Marès, obra de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, es podrà visitar del 28 de novembre al 2 de febrer de 2021, de dimarts a dissabte, de 10 a 19 hores, i els diumenges i festius, d’11 a 20 hores, amb reserva prèvia. A més, si la situació sanitària ho permet, hi haurà un programa d’actes entorn del pessebre:

  • Cantades de nadales, al pla de la Seu, diumenge 20 de desembre, entre les 11 i les 14 hores, coordinades pel Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, i a les 16 hores, una altra cantada amb la Coral Sant Jordi.
  • Diada de les Tradicions i Costums Nadalencs, dissabte 12 de desembre, al pla de la Seu.

El Monestir de Pedralbes també oferirà el seu tradicional pessebre, en col·laboració amb l’Associació de Pessebristes de Barcelona. Les figures de la instal·lació d’aquest any, de caire popular i contemporànies, són obra de l’escultora sabadellenca Montserrat Ribes. Es podrà visitar de l’11 de desembre al 2 de febrer, els dimarts, dimecres, dijous i divendres, de 10 a 13.30 hores, i els dissabtes i diumenges, de 10 a 16.30 hores.

Un tros de l’ànima Raval il·luminarà la façana de l’Ajuntament

Aquest Nadal els 80 arcs lumínics del projecte #RavalKm0 il·luminaran la façana de l’Ajuntament. Són microescenes de la quotidianitat del barri, que fan un Nadal proper, compromès i solidari. En aquest cas els llums, més enllà del seu paper tradicional i decoratiu, són una excusa per promoure una acció social, cultural i econòmica, i darrere cada arc hi haurà una petita història real. Una oportunitat única de portar el projecte al centre neuràlgic de la ciutat i, atesa la situació actual, també una iniciativa compromesa.

Etiquetes associades a la notícia