L’Ajuntament i el BIST reafirmen el seu compromís per fer de la ciència un element clau del desenvolupament de la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) s’han compromès a seguir aprofundint la seva col·laboració per fer de la recerca científica una de les pedres angulars del desenvolupament futur i la projecció internacional de la capital catalana. Així ho van afirmar en el marc d’una reunió mantinguda ahir per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el tinent d’alcalde Joan Subirats, responsable de l’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, amb el president del BIST, Andreu Mas-Colell, i el director general de l’entitat, Gabby Silberman.

28/04/2021 14:30 h

Octavi Planells

La reunió va tenir lloc al recinte de l’Escola Industrial, on té la seva seu la Fundació BIST, i va comptar amb l’assistència dels màxims responsables dels set centres que integren el BIST: Luis Serrano, director del CRG, Josep Samitier, director de l’IBEC, Pablo Ordejon, director de l’ICN2, Dolors Mateu, gerent de l’ICFO, Laia Pellejà, gerent de l’ICIQ, Joaquim Bosch, gerent de l’IFAE, i Margarida Corominas, gerent de l’IRB Barcelona.

 

Línies de col·laboració

En el transcurs de la trobada, es van revisar els principals projectes en els quals el BIST i l’Ajuntament estan col·laborant actualment. En concret, es va parlar del node de recerca i innovació que el BIST, el CSIC i la UPF estan impulsant als terrenys de l’Antic Mercat del Peix, en el marc del gran projecte municipal de la Ciutadella del Coneixement. Aquí el BIST hi construirà un edifici de 25.000 metres quadrats dedicat a la medicina de precisió, per al disseny del qual estan competint cinc dels millors estudis internacionals d’arquitectura.

També es van comentar els avenços en el projecte de creació d’un centre de referència en formació en disciplines STEAM (de l’anglès, Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics), l’Institut Angeleta Ferrer, que promouen el Departament d’Educació de la Generalitat i el Consorci d’Educació de Barcelona, amb la col·laboració del BIST. El nou institut, que s’està acabant de construir al carrer Marina de Barcelona, es posarà en marxa aquest setembre i serà un centre singular on es posaran en pràctica noves estratègies per a la didàctica de la ciència, es farà recerca en educació científica i es formarà el professorat.

La tercera línia de col·laboració de l’Ajuntament amb el BIST que es va revisar a la reunió és la d’activitats per a la divulgació de la ciència i l’apropament de la recerca a la societat. Els centres BIST duen a terme cada any més de 400 activitats d’outreach que mobilitzen més de 60.000 persones. A més, el BIST també col·labora activament a la Biennal Ciutat i Ciència que organitza l’Ajuntament de Barcelona i que compta amb Núria Montserrat, de l’IBEC, com una de les seves comissàries. La pròxima edició de la Biennal, que se celebrarà del 8 al 13 de juny, inclourà diverses activitats coordinades pel BIST per promoure la visibilitat i reconeixement de les dones investigadores i per apropar la ciència a les escoles de la ciutat.

 

Projectes Next Generation UE

A la segona part de la reunió, els responsables dels set centres BIST van presentar a l’alcaldessa els projectes en els quals participen en el marc de la iniciativa Next Generation UE. En concret, es van exposar els objectius del Programa d’impuls del cribratge de nous fàrmacs i dels sistemes per al seu alliberament selectiu i controlat, que coordina l’IBEC, amb la participació del CRG i l’IRB Barcelona; del programa Cap a una Internet quàntica europea, que coordina l’ICFO, amb la participació d’una vintena d’entitats i empreses, entre les quals els centres BIST ICN2 i IFAE; del programa Tecnologies avançades per a l’exploració de l’univers, que coordina l’IFAE; del programa Instal·lació correlativa in-situ per a materials avançats per a energia, coordinat pel Sincrotró Alba, amb la participació de l’ICN2; del programa Fonts de proteïnes alternatives i millora de la resiliència i la sostenibilitat de l’agricultura i la ramaderia, liderat per l’IRTA i amb la participació del CRG; i del programa Impuls de l’hidrogen verd i de l’energia renovable per a usos industrials i de mobilitat, que coordina la Universitat Rovira i Virgili (URV) i en el qual participa molt activament l’ICIQ.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va agrair als responsables del BIST l’oportunitat de dialogar sobre els projectes de recerca més punters que estan impulsant i va reiterar el compromís de l’Ajuntament amb la recerca. Per la seva banda, el president del BIST, Andreu Mas-Colell, va subratllar el compromís del BIST i els centres que en són membres de posar la recerca d’excel·lència al servei de la societat per aportar solucions als grans reptes que tenim davant en àrees com la salut o la sostenibilitat energètica i mediambiental, que són crítiques per al futur de les grans ciutats com Barcelona.

 

Sobre el BIST

El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) és una institució capdavantera d’investigació multidisciplinària que aplega set centres de recerca catalans d’excel·lència. El BIST promou la col·laboració entre els membres de la seva diversa comunitat científica amb l’objectiu de jugar un paper líder en eixamplar les fronteres de la ciència i convertir-se en un referent mundial en la formació i el desenvolupament del talent investigador més destacat.

 

Etiquetes associades a la notícia