L’essència mediterrània que uneix Barcelona i Beirut

Tomás Alcoverro, el corresponsal a l’Orient Mitjà més veterà i guardonat del nostre país, narra en clau autobiogràfica al seu nou llibre, ‘Un barceloní a Beirut’, una vida entre Barcelona i la capital del Líban, dues ciutats mediterrànies molt allunyades, però alhora molt properes. Beirut és, precisament, la ciutat convidada a les festes de la Mercè del 2019.

17/09/2019 14:49 h

Oriol Guiu

“Beirut em dona vida, Beirut ensenya que allò provisional és el que més dura. Beirut és un torrent d’emocions, un excés de mites i fatalitats. Un lloc que propicia les trobades plaents. Ciutat àrab, mediterrània i, en certs barris, occidentalitzada, és on m’agrada envellir”, escriu Tomás Alcoverro en un dels relats que es recullen al llibre Un barceloní a Beirut, coeditat per l’Ajuntament de Barcelona i l’editorial Diëresis.

Al llarg del llibre Alcoverro destaca l’essència mediterrània que uneix els dos llocs fonamentals en la seva vida: Beirut, la seva ciutat d’adopció, i Barcelona, la seva ciutat d’origen. Una unió que es fa evident en el fet que Beirut és la ciutat convidada a les festes de la Mercè 2019.

El fil conductor del llibre són les dues urbs, que, més enllà de la distància física, mostren trets compartits. No en va la connexió entre elles es remunta a les relacions entre fenicis i la península Ibèrica, i pot seguir-se històricament des de l’època medieval, quan la Corona d’Aragó va estendre la seva influència per tot el Mediterrani. En resum, el llibre conté l’essència del Mare Nostrum, i evoca així la cultura i la civilització mediterrànies.

El volum està estructurat en deu capítols, que fan de fils conductors dels diferents relats que conté cada un: des de les veus de diversos escriptors i periodistes que han narrat Beirut (com Josep Carner, Joan Margarit o Maruja Torres), fins als relats de diferents personatges de la ciutat, barrejats amb experiències pròpies i l’anàlisi de la realitat social.

Tomás Alcoverro és el corresponsal a l’Orient Mitjà més veterà i guardonat del nostre país. Ha signat més de vuit mil cròniques, en què narra l’actualitat dramàtica d’aquest vesper del món per al diari La Vanguardia de Barcelona. Alcoverro resideix a Beirut, la capital libanesa, on ha estat testimoni excepcional de les crisis i els canvis de la regió.