Open House BCN, més de cent seixanta espais per descobrir l’arquitectura de Barcelona

Aquest cap de setmana arriba la desena edició del 48H Open House BCN, un gran esdeveniment que proposa al veïnat descobrir la riquesa arquitectònica de Barcelona a través de visites guiades, itineraris i altres activitats en 167 espais de tota la ciutat. Enguany es fa una crida a visibilitzar les dones arquitectes i a reivindicar-ne el talent creatiu.

25/10/2019 15:13 h

Ajuntament de Barcelona

Equipaments municipals, cases fàbrica, edificis històrics, monuments i fins a 167 espais formen part de la programació d’enguany del 48H Open House a Barcelona, la cita anual de l’arquitectura que convida tothom a descobrir el disseny de les estructures urbanes. L’esdeveniment també és una oportunitat per conèixer espais que habitualment no són visitables i que amaguen racons singulars del patrimoni arquitectònic barceloní.

Visibilitzar les dones arquitectes

La desena edició del 48H Open House ret homenatge a les dones arquitectes que al llarg de la història han estat invisibilitzades i oblidades, i que encara avui dia han de lluitar perquè es reconegui el seu talent. La figura fictícia de Pilar Casas Mur, amb nom i cognoms que són referències en el món de l’arquitectura, representa totes aquelles dones que han quedat en l’anonimat i no han tingut el reconeixement que mereixen, i sense elles moltes de les grans edificacions de l’actualitat no existirien. Dones amb talent que no van poder estudiar, dones que malgrat que van poder accedir als estudis mai no van veure reconegut el seu esforç i dones a les quals tot just avui se’ls comencen a valorar els mèrits professionals.

Per això, en aquesta edició deu dones arquitectes encapçalen cada una de les seccions o els àmbits geogràfics del 48H Open House BCN: Carme Pinós, Benedetta Tagliabue, Imma Jansana, Natali Canas, Maria Sisternas, Meritxell Inaraja, Blanca Noguera, Pepita Teixidor, Monsterrat Hosta i Natalia Ojeda. Les obres d’algunes d’elles es poden veure a Barcelona, com la plaça de la Gardunya, l’Escola Massana i els habitatges que formen el conjunt de la plaça, a càrrec de Carme Pinós, o l’edifici Kalida Sant Pau i la reforma del Mercat de Santa Caterina, dissenyats per Benedetta Tagliabue.

Equipaments municipals singulars

Entre l’extensa programació del festival es troben un bon grapat d’instal·lacions i edificis públics com els següents:

  • Seu de Ca la Dona: la reforma d’aquest edifici del carrer de Ripoll, cedit a l’associació feminista, és el resultat d’un procés participatiu que ha implicat tota la comunitat de dones en el projecte, que, a més, conserva en l’interior una joia arquitectònica: una part de l’aqüeducte romà.
  • Ateneu el Poblet: inaugurat recentment, el nou ateneu del barri de la Sagrada Família reconcilia la identitat històrica de l’edifici amb un procés de rehabilitació respectuós per transformar l’espai en un equipament funcional obert a tot el veïnat.
  • Presó de la Model: un dels processos de rehabilitació més exemplars de la ciutat el trobem en la reconversió d’aquesta antiga presó per a dones en un espai de diàleg i de reunió on també s’organitzen exposicions.
  • CEM Turó de la Peira: el nou centre poliesportiu de Nou Barris és una barreja d’arquitectura sostenible i funcional, un edifici jardí integrat en l’entorn i pensat per reduir la petjada ecològica (disposa de plaques fotovoltaiques, dipòsit d’aigües i altres solucions d’optimització energètica).
  • Espai Bombers: grans sales diàfanes, sostres alts, línies minimalistes i transicions de vidre són el resultat de la reforma d’aquest equipament, que s’integra en la xarxa d’espais culturals de Montjuïc.
  • Habitatges de lloguer assequible per a joves a la Fabra i Coats: una construcció lleugera, de muntatge en sec, amb estructura de fusta per als habitatges i d’acer als vestíbuls centrals té com a resultat aquest exemple d’arquitectura al servei de la comunitat.
  • Habitatges socials i allotjament temporal al carrer de Tànger: seguint els principis de responsabilitat urbana, social i energètica es construeix aquest conjunt de 46 habitatges protegits a tocar de la plaça de les Glòries.
  • Edifici de La Borda: un dels primers conjunts de pisos de cohabitatge a Barcelona, amb un disseny sostenible i assequible que posa al centre la vida comunitària.
  • Dipòsits d’aigua del parc de Joan Miró i del parc de les Rieres d’Horta: estructures monumentals que habitualment no es poden visitar i que contribueixen a mitigar els efectes del canvi climàtic, ja que serveixen per reduir el risc d’inundació en cas de pluges intenses.
  • Cobertes verdes a l’Eixample: un itinerari recorre alguns exemples de cobertes verdes, petits reductes de vegetació als terrats, que generen vida en espais infrautilitzats.

Quan és el 48H Open House BCN?

El 26 i el 27 d’octubre.

Quins espais s’hi poden visitar?

La programació inclou 167 espais distribuïts als deu districtes de Barcelona. A més, també hi ha activitats a l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí i Vilassar de Dalt.

Quines són les activitats programades?

El programa complet inclou més de dues-centes activitats a Barcelona i l’àrea metropolitana, amb visites guiades, itineraris i altres propostes.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades