Rehabilitació integral del Museu Martorell per tornar-lo a obrir al públic

El projecte de rehabilitació integral del Museu Martorell ha estat aprovat. Aquest tràmit permet iniciar el procediment de licitació de les obres d’aquest equipament històric de Barcelona. S’espera que els treballs d’execució comencin a la tardor.

17/06/2021 13:28 h

Ajuntament de Barcelona

La rehabilitació del Museu Martorell s’emmarca en les actuacions previstes en el Pla de ciència 2020-2023, amb l’objectiu de desenvolupar un projecte urbà i científic de la Ciutadella del Coneixement, i que inclou també el Mercat del Peix o l’espai de divulgació científica Barcelona Mar de Ciència.

Més que un espai expositiu

Un cop s’hagi dut a terme la rehabilitació, el Museu Martorell obrirà les portes al gran públic, amb una exposició permanent sobre la relació de l’ésser humà amb la natura fent servir, com a fil conductor, l’evolució dels museus de ciències naturals des dels gabinets de curiositats fins a l’actualitat.

També hi haurà espai per al Centre de Documentació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que albergarà tota la col·lecció documental del Museu de Ciències Naturals procedent dels museus de Zoologia i Geologia i estarà obert a tots els públics. A més, l’equipament disposarà d’un espai d’interpretació del parc de la Ciutadella i altres espais per a activitats.

Un edifici amb història

El Museu Martorell, ubicat al parc de la Ciutadella, és el més antic dels que formen el conjunt d’equipaments museístics que configuren el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que també integren la seu científica al Castell dels Tres Dragons, el Jardí Botànic, el Jardí Botànic Històric i la seu del museu al Fòrum.

L’edifici del Museu Martorell, d’estil neoclàssic i bé d’interès local, es va construir entre els anys 1879 i 1882, i és obra de l’arquitecte Antoni Rovira i Trias. Durant els primers anys va servir per exposar la biblioteca i les col·leccions que va llegar Francesc Martorell a la ciutat.

En l’actualitat el museu custodia les col·leccions de geologia i paleontologia, així com la biblioteca especialitzada en aquestes disciplines.

Trasllat de les col·leccions

Amb l’objectiu de començar les obres de restauració de l’equipament a l’octubre, actualment s’estan traslladant al Castell dels Tres Dragons, també seu del museu, els artefactes de les col·leccions de paleontologia, que consta de 520.000 fòssils, de mineralogia, amb 33.300 minerals, i de petrologia, amb 29.400 roques. Amb un equip de 25 professionals especialitzats en la manipulació d’objectes d’art i patrimonials, el trasllat es du a terme en cinc fases, que van des dels treballs preliminars d’emmagatzematge fins al trasllat i desembalatge a l’espai de destí.

A més, s’està traslladant el fons documental del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, format per 25.000 objectes entre els quals s’inclouen llibres, revistes, mapes, audiovisuals i fotografies, i en què destaquen més de 800 títols de tema naturalista dels segles XVIII i XIX. Tota la col·lecció es durà a un centre de custòdia fins que s’acabin les obres i la col·lecció pugui tornar al nou Centre de Documentació del Museu Martorell.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades