Una segona vida per als pianos particulars

Entre els segles XIX i XX, la indústria musical va viure un autèntic fenomen al voltant de la figura del piano. A Barcelona l’ús domèstic d’aquest instrument també va proliferar i moltes cases encara en tenen, malgrat que ningú no l’utilitzi. És en aquest context que apareix la iniciativa “Pianos per a tothom”, un projecte per posar en contacte particulars que volen donar el seu piano amb entitats i associacions que el necessiten.

29/10/2019 12:42 h

Ajuntament de Barcelona

La iniciativa és fruit del Museu de la Música de Barcelona i de l’Institut de Cultura de Barcelona per donar una segona vida als pianos que encara estan en bones condicions i han quedat oblidats en cases particulars dels veïns i les veïnes de la ciutat.

El Museu de la Música rep de manera regular oferiments de donació de pianos en bon estat que potser no troben un lloc a la col·lecció o no compleixen els criteris necessaris. D’altra banda, a la ciutat hi ha moltes entitats socials i culturals que treballen mitjançant la música amb les persones usuàries, però que, no obstant això, no es poden permetre comprar un instrument d’aquestes característiques per manca de pressupost.

Fins a l’octubre del 2019 la iniciativa ha facilitat la donació de set pianos, que ja s’han cedit a diferents entitats, entre les quals hi ha un casal de joves, un centre cívic, tres residències de gent gran, una entitat d’atenció a persones amb discapacitat i una entitat coral. A més, el museu disposa de set pianos més pendents de trasllat.

El procés de donació

Qualsevol persona que tingui un piano en bon estat pot donar-lo, i les entitats socials, culturals, cíviques o educatives —principalment de la ciutat— poden fer la sol·licitud per rebre’n un. Amb aquesta finalitat, el web del Museu de la Música de Barcelona disposa d’un formulari.

Quan rep una oferta de donació, el Museu es posa en contacte amb la persona donant per obtenir el màxim d’informació possible sobre el piano, ja sigui a través de fotografies, la descripció de l’estat de conservació, la història, la procedència… Si la peça és d’interès, el Museu hi envia una persona especialitzada per valorar-ne l’estat i decidir si compleix els requisits del projecte. En cas afirmatiu, s’assigna un destí al piano i el Museu de la Música gestiona el trasllat i la posada a punt de l’instrument.

D’altra banda, les entitats han d’explicar, a través d’un breu projecte, quina funció fan i per a què necessiten el piano. Quan l’associació compleix els requisits adequats i accepta els compromisos que implica formar part de la iniciativa, se li assigna un piano en funció de les seves necessitats.

Si bé l’adquisició del piano no té cap cost i aquest s’entrega revisat i posat a punt, l’entitat és l’encarregada d’assumir les despeses que pugui generar el manteniment de l’instrument a mitjà i llarg termini, ja sigui afinacions, trasllats o reparacions.

Un piano històric per a una coral històrica

L’última donació que s’ha fet mitjançant la iniciativa “Pianos per a tothom” ha estat a l’Agrupació Coral Recreativa Flors de Maig, del barri del Raval. Es tracta d’un piano vertical centenari de la Fàbrica Paul Izabal, una empresa establerta al carrer dels Tallers a finals del segle XIX, que la família donant va comprar l’any 1973, amb el moble i la maquinària restaurats. L’equip tècnic que va analitzar l’estat de l’instrument va certificar l’estat excel·lent de la peça, que va ser assignada a la coral.

Amb l’adquisició del piano per part de la Coral Flors de Maig es tanca un cercle, ja que la peça històrica torna al barri que la va veure néixer.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades