L’Institut Verdaguer es renovarà per conservar la seva història

L'Institut Verdaguer és un testimoni viu de la història recent de la ciutat. L'edifici formava part de la fortalesa de la Ciutadella, construïda per controlar la ciutat en el segle XVIII. Avui és un edifici que educa una societat lliure. En el marc de la Setmana d'Arquitectura 2018 s'ha presentat un pla director per rehabilitar l'edifici i conservar-ne el valor històric i patrimonial.

18/05/2018 15:32 h

Ajuntament de Barcelona

El Pla director per a la rehabilitació de l’Institut Verdaguer conté també un estudi exhaustiu de les diverses intervencions i usos que ha tingut l’edifici. Per la seva singularitat i el valor històric, les intervencions de renovació que s’aplicaran preveuen la conservació i recuperació d’elements artístics i patrimonials d’aquesta construcció.

L’edifici de l’Institut Verdaguer va ser construït en el segle XVIII, després de la guerra de Successió, com un equipament militar més de la fortalesa de la Ciutadella, dissenyada per controlar la ciutat per ordre de Felip V. Actualment, de tot el conjunt originari avui dia només es conserven tres edificis, que flanquegen la plaça d’armes del parc: el Parlament, la Capella i l’Institut Verdaguer, tots tres d’estil neoclàssic francès.

Des del segle XVIII fins a l’actualitat l’edifici de l’institut ha tingut diferents usos: residència del governador quan era ciutadella militar, pavelló reial a l’Exposició Universal de Barcelona del 1888, caserna de bombers i junta de museus a principis del segle XX, institut-escola durant la Segona República, institut femení durant el franquisme. Durant la Segona República, l’edifici va ser un centre d’innovació pedagògica, un institut-escola mixt, laic i obert al barri que seguia el corrent educatiu de l’escola moderna de Ferrer i Guàrdia.

 

Notícies relacionades