Presentació institucional del nou Pla Barcelona Ciència 2020-2023

El passat 10 de març, es va presentar al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el nou Pla Barcelona Ciència 2020-2023. Avui, el document ha estat presentat com a Mesura de Govern en el Plenari del Consell Municipal, on també s’ha destacat la voluntat de redefinir alguns aspectes per adequar-lo a la realitat derivada de la pandèmia de covid-19.

26/06/2020 11:41 h

Octavi Planells

Des de la dècada dels 80 del segle passat, Barcelona s’ha anat consolidant com una ciutat de referència en l’àmbit científic i tecnològic. Tant és així que avui, Barcelona disposa d’un conjunt d’universitats i de centres de recerca considerats dels més importants d’Europa. En aquest context, l’any 2018, amb el consens dels diversos centres de recerca i empreses, universitats, administracions i la ciutadania, es defineix el primer Pla Barcelona Ciència, amb l’objectiu de refermar la política científica de la ciutat i donar un nou impuls a Barcelona com a ciutat de ciència. El Pla Barcelona Ciència 2020-2023, presentat avui com a Mesura de Govern en el Plenari del Consell Municipal, pren el relleu d’aquella primera versió.

Per al desplegament del Pla i per assolir els seus objectius, s’ha creat la Sisena Tinença d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, que per primera vegada incorpora la ciència com a àmbit de la política de l’Ajuntament. El Pla contempla trobar les complicitats amb la resta d’agents de l’àrea metropolitana que permetin reforçar les seves capacitats i projectar al món la ciutat i la regió d’influència com un espai de coneixement i innovació científica.

A la sessió plenària d’aquest matí, en Joan Subirats, Sisè Tinent d’Alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, ha destacat la voluntat de redefinir conjuntament amb els agents científics de la ciutat alguns dels objectius del Pla i ajustar-los a la realitat que ens ha dibuixat la covid-19, una pandèmia que constata la importància de l’aposta per la ciència i la recerca. Un altre aspecte que ha esmentat el Tinent d’Alcalde és el possible reajust de la dotació pressupostària a causa de la crisi derivada de la covid-19. La previsió d’inversió inicial era de 4 milions d’euros per a aquest mandat, quantitat que s’afegeix als 11 milions d’euros anuals que ja destina l’Ajuntament a polítiques científiques i universitàries (essent la previsió total per a tot el mandat de 48 milions d’euros). El nou context planteja redefinir la inversió del Pla, però Subirats ha subratllat que apostar per un projecte sòlid i integral de polítiques científiques segueix essent una prioritat.

El desplegament del nou Pla Barcelona Ciència 2020-2023 permetrà traslladar els avenços científics i de coneixement a processos reals de canvi en les conductes i en les formes de viure i consumir a la ciutat. Ho farà des d’una perspectiva que respecti els valors propis de la nostra ciutat i comunitat: l’equitat de gènere, de renda, d’edat, d’origen i de bagatge cultural, obrint la ciència als dilemes propis de l’època, amb transparència, promovent el coneixement comú i la ciència oberta, i buscant la participació ciutadana en els grans debats que tenim plantejats.

 

Quatre eixos de treball

El Pla Barcelona Ciència 2020-23 estableix quatre eixos de treball prioritaris.

1. Barcelona, ciutat de ciència a Europa

A través d’aquest eix es vol donar projecció internacional a les institucions universitàries i científiques i de la comunitat científica de la ciutat i d’Europa, generar aliances entre ciutats i amb entitats clau de coneixement en l’àmbit europeu, i treballar per fer efectiu el potencial de Barcelona per esdevenir seu de la reflexió i el diàleg en l’àmbit europeu entorn dels debats ètics, polítics i socials que generen els avenços científics.

2. Recerca per afrontar els reptes de ciutat

Dedicar finançament específic a la recerca, facilitar espais urbans dedicats a la recerca, i millorar la interlocució entre l’Ajuntament i l’ecosistema científic perquè els actors científics de la ciutat se sumin a la recerca de solucions innovadores, justes i eficaces per als reptes urbans que afronta Barcelona.

3. Cultura científica per a la ciutadania i amb la ciutadania

Fer que la ciència sigui un valor compartit per tota la ciutadania a través de la ciència ciutadana, els living labs i la recerca-acció, impulsant una educació científica de qualitat per a tothom i l’accés a la divulgació científica.

4. Ciència, art, innovació i societat

Incentivar el vincle creatiu entre art, ciència i tecnologia, la transferència del coneixement científic als actors socials i econòmics de la ciutat, i les relacions dels equipaments d’innovació de ciutat amb la ciència.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia