Una plaça per homenatjar Joan Margarit al Campus Sud

El Pla director del Campus Sud de la Diagonal és un procés de transformació que vol prioritzar un model d’urbanisme més amable, amb més espai per als vianants i que fomenti una mobilitat més sostenible i segura. També preveu la creació de llocs de trobada, com una nova plaça que durà el nom del poeta i arquitecte Joan Margarit.

19/04/2021 18:30 h

Ajuntament de Barcelona

La plaça, que se situarà a l’actual parc de la Bederrida, entre els carrers de Pau Gargallo, Martí i Franquès, Baldiri Reixac i Pascual i Vila, de gairebé 7.000 metres quadrats, està pensada per al gaudi del veïnat, amb actuacions urbanístiques alineades amb l’Agenda 2030, com totes les previstes al Pla director de la Taula Campus Sud, que es desplega en les línies estratègiques següents:

  • Mobilitat sostenible
  • Potenciació del verd
  • Eficiència i transició energètica
  • TIC i dades massives
  • Apropament de la ciutadania al campus
  • Presència de l’habitatge
  • Relacions amb l’entorn

Poeta i arquitecte

Nascut a Sanaüja (la Segarra) el 1938, Joan Margarit va ser catedràtic de càlcul d’estructures de la UPC, a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), i és un referent de la literatura catalana contemporània.

Una mostra de l’estima que tenia pel món universitari és la seva col·laboració amb el llibre Walking the city. Barcelona as an urban experience, editat per Estanislau Roca, Inés Aquilué i Renata Gomes, a Edicions UB. Per a aquesta obra, Joan Margarit va cedir a la Universitat de Barcelona una selecció de poemes que il·lustraven, a manera de porta d’entrada, tretze itineraris per la ciutat de Barcelona que un grup d’arquitectes, urbanistes i historiadors proposaven en el llibre. La Universitat de Barcelona era un d’aquests itineraris, proposat per l’arquitecte Andrés Lezcano, i Joan Margarit va triar-hi un poema punyent, Última lección, que va escriure des de l’amor per la Universitat.

L’extensa obra de Margarit en català i castellà ha estat traduïda a diversos idiomes i ha estat reconeguda amb múltiples guardons. Ha obtingut el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya (2008), el Premi Nacional de Poesia (2008), el Premi Iberoamericà de Poesia Pablo Neruda (2017), el premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana (2019) i el premi Cervantes (2019), entre altres reconeixements.

Etiquetes associades a la notícia