El canvi climàtic preocupa el 89% de la ciutadania de Barcelona

El Baròmetre semestral, que recull l’opinió dels veïns i veïnes de Barcelona a partir de 831 entrevistes fetes del 25 de novembre al 5 de desembre de 2019, mostra una població molt conscienciada sobre l’emergència climàtica, un dels temes d’actualitat d’aquesta enquesta, en què un 52,6% dels enquestats es declaren molt preocupats i un 36,4% bastant preocupats per aquesta qüestió. Un 79,7% considera que el canvi climàtic afecta molt o bastant la seva vida.

27/12/2019 17:57 h

Ajuntament de Barcelona

L’enquesta constata que hi ha una consciència plena sobre l’emergència climàtica, que va més enllà de la mera preocupació. A l’hora d’atribuir responsabilitats sobre la situació, la ciutadania se’n fa corresponsable i assumeix l’obligació de fer-hi front de manera conjunta amb els governs, el sistema econòmic i les empreses.

Alhora, es mostra disposada a assumir canvis d’hàbits per formar part de la solució, sobretot pel que fa a la mobilitat, com reduir l’ús del vehicle privat, però també comprar productes ecològics, de proximitat i sostenibles.

L’altre tema d’actualitat que tracta aquesta edició del Baròmetre és la gestió de l’aigua: es posa de manifest que el 79,6% de la ciutadania prefereix una gestió pública municipal davant de la gestió privada (9,8%).

Preocupacions principals

La inseguretat es torna a repetir com la preocupació principal de la ciutadania (29,1%), seguida en aquesta ocasió per l’encaix de Catalunya a Espanya (14,9%) i aspectes polítics no municipals (9,1%). Si se sumen els resultats d’aquestes dues qüestions polítiques, el percentatge arriba al 24%, gairebé es duplica el nombre d’enquestats que es mostraven preocupats per aquesta qüestió en l’edició anterior del Baròmetre (12,5%). Aquest creixement es pot explicar pel fet que aquesta enquesta s’ha dut a terme durant les setmanes posteriors a les reaccions a la sentència del judici de l’1-O.

Valoració de la gestió

El 54,8% de la ciutadania aprova la gestió de l’Ajuntament, i la valora en la franja de molt bona, bona, normal i regular, mentre que el 43,6% en té una opinió negativa (dolenta o molt dolenta). També s’aprova el pacte de govern entre Barcelona en Comú i el PSC: al 55,2% dels enquestats els sembla molt bé, bé, normal i regular.

Pel que fa al Govern de la Generalitat, només el 40,6% dels barcelonins i barcelonines el valoren positivament i un 56,1% el valora negativament.

També són majoritàriament negatives les opinions sobre la percepció de l’evolució del darrer any, tant a Barcelona (67,7%), com a Catalunya (66,3%) i Espanya (67,4%). En canvi, quant al futur, els enquestats creuen de manera majoritària que la situació millorarà a Barcelona (57,5%) i Catalunya (55,7%), però no són tan optimistes pel que fa a Espanya (40,1%).

Valoració dels líders polítics

L’alcaldessa, Ada Colau, amb un 56,6%, i el president del grup municipal d’ERC, Ernest Maragall, amb el 55%, són els dos únics líders polítics que aproven. Maragall, però, és l’únic dirigent polític que té una nota mitjana d’aprovat (un 5), mentre que l’alcaldessa, tot i que registra el percentatge més alt d’aprovats, obté un 4,7 de nota mitjana, això es deu a la polarització d’opinions sobre la dirigent municipal. La resta de líders polítics reben les notes següents: el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, un 4,8; Elsa Artadi, un 4,6; Mari Luz Guilarte, un 3,6; Manuel Valls, un 3,3, i Josep Bou, un 3,2. Colau i Maragall són els líders polítics més coneguts, mentre que Guilarte (91,5%), Bou (41,1%) i Artadi (31,5%) són els líders polítics dels quals la ciutadania té un grau de desconeixement més elevat.

Intenció de vot

Respecte a la intenció directa de vot, es manté un empat tècnic entre ERC i Barcelona en Comú, amb un lleuger avantatge de cinc dècimes dels primers. Un 16% de les persones enquestades votarien ERC, mentre que un 15,5% votaria Barcelona en Comú. Les distàncies entre els resultats de les darreres eleccions i la intenció directa de vot són pràcticament idèntiques en els dos partits. Un 8,9% votaria el PSC; un 2,6%, Ciutadans; un 0,4, Barcelona pel Canvi; un 4,7, Junts per Catalunya; un 1,5, el PP; un 4,7, la CUP, i un 0,6, VOX.

L’edició de desembre del 2019 del Baròmetre municipal es pot consultar en aquest enllaç.

 

Etiquetes associades a la notícia