Entorns escolars més segurs i saludables: una acció més contra l’emergència climàtica

S’ha presentat l’estratègia “Protegim les escoles” per millorar la qualitat ambiental i la seguretat dels nens i nenes i per crear espais d’estada més amables en dos-cents centres educatius fins al 2023. Es prioritzaran les escoles de les zones amb més contaminació i les més vulnerables pel que fa a la seguretat viària.

13/01/2020 14:53 h

Ajuntament de Barcelona

L’objectiu és reduir la contaminació de l’aire i el soroll ambiental, disminuir l’accidentalitat a les zones d’entrada i sortida dels centres suprimint-ne carrils de circulació i places d’aparcament i reduint-hi la velocitat, i crear espais de trobada d’un mínim de 10 metres de diàmetre amb verd i mobiliari urbà per passejar-hi i fer-hi activitats.

Vint escoles el 2020

Aquest any s’actuarà en vint escoles, vuit de les quals, totes a l’Eixample, ja tenen el projecte programat: l’Escola Carlit, l’Escola Marillac, l’Escola 9 Graons, l’Escola Xirinacs, les Escolàpies Llúria, l’escola Sagrado Corazón (c. Ribes), l’Institut Viladomat i l’Escola Sagrada Família (c. Sardenya).

L’any vinent es preveu transformar l’entorn de 35 centres més; el 2022, de 35 centres més, i l’últim any, d’una trentena de centres més. En total, durant aquest període s’actuarà en una de cada tres escoles, i es preveu continuar amb la resta d’escoles més endavant.

Les actuacions s’avaluaran amb equips pluridisciplinaris en consens amb el territori i s’adaptaran a les necessitats de cada centre.

L’estratègia estableix aquestes prioritats:

  • Escoles bressol, d’educació infantil i primària.
  • Escoles amb un índex elevat de contaminació de l’aire i acústica.
  • Escoles situades en punts amb problemes de seguretat viària.
  • Segons el volum d’infants de cada centre.

El primer centre, a Sant Martí

La primera actuació, que ja s’ha acabat, ha transformat l’entorn de l’Escola Grèvol, al districte de Sant Martí, en una nova plaça de 280 metres quadrats davant de l’edifici.

A més, la velocitat s’hi ha limitat a 20 km/h i s’hi ha reduït l’espai destinat als vehicles de motor a la meitat: els carrers dels Pellaires i dels Ferrers són d’ús exclusiu per a vianants, i al carrer de Provençals s’ha eliminat un carril de circulació i un cordó d’aparcament.

També s’hi ha pintat el terra de color taronja per donar visibilitat a l’espai pacificat, s’hi ha instal·lat un radar informatiu i s’hi han ampliat les places d’aparcament de bicicletes.

Una transformació global de ciutat

La iniciativa respon a una reivindicació ciutadana i s’inspira en altres actuacions, com els camins escolars, el programa de les superilles i els tretze ecoxamfrans, que ja han millorat l’accés escolar a diversos centres de l’Eixample.

La continuació d’aquests programes i de les mesures previstes al Pla de barris permetrà millorar els entorns de vuitanta escoles més.

Contra l’emergència climàtica

El programa s’emmarca en la lluita contra l’emergència climàtica, que es decretarà aquesta setmana a l’Ajuntament.

A començaments d’any s’ha implementat també la primera gran mesura contra la contaminació, l’entrada en vigor de la zona de baixes emissions permanent, que limita la circulació de 50.000 vehicles i permetrà reduir un 15% les emissions de NO2 aquest any.

Per promoure l’ús del transport públic, enguany s’ha remodelat el sistema tarifari amb títols nous que rebaixen fins a un 25% el preu dels bitllets d’ús freqüent.

Notícies relacionades