Full de ruta per a un sistema alimentari sostenible el 2030

Ha començat el procés d’elaboració de l’Estratègia d’alimentació sostenible Barcelona 2030, un document que serà el full de ruta que se seguirà durant els propers vuit anys en matèria de polítiques alimentàries. També vol ser una eina per fer front a l’emergència climàtica i per donar continuïtat a les activitats i projectes que es van desenvolupar l’any passat amb motiu de la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible.

20/01/2022 14:17 h

Ajuntament de Barcelona

El full de ruta recollirà la visió, els objectius, les línies de treball i alguns exemples que han de guiar la transformació del sistema alimentari de Barcelona en el futur més immediat i també a llarg termini.

El primer pas ha estat la celebració d’una sessió plenària, un espai central de debat en què han participat representants d’institucions públiques, del món científic, del sector privat, de la societat civil i de tots els grups municipals i professionals de la comunicació.

Durant tot el procés de redacció tindran lloc tres reunions plenàries, així com diverses sessions sectorials o temàtiques, una sessió interna amb les àrees de l’Ajuntament, una sessió d’intercanvi amb altres municipis i un procés de contrast obert al conjunt de la ciutadania. A més, s’han establert diversos espais de participació i representatius.

Els eixos principals d’aquesta Estratègia d’alimentació sostenible Barcelona 2030, compartits amb el Pacte de política alimentària urbana de Milà, són els següents:

  • Preparar un context favorable per a una acció eficaç (governança).
  • Promoure dietes sostenibles i la nutrició.
  • Assegurar l’equitat social i econòmica.
  • Promoure la producció alimentària.
  • Millorar l’abastiment i la distribució alimentària.
  • Reduir el malbaratament alimentari.

L’objectiu és que aquesta estratègia pugui estar acabada després de l’estiu.

Més de 200 activitats, 100.000 assistents i 90 projectes

Barcelona ha estat la capital mundial de l’alimentació sostenible el 2021 amb fites com la Setmana de l’Alimentació Sostenible, en què s’ha fet difusió de propostes per menjar més sa i sostenible, la celebració del setè Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, el sistema d’ajuda alimentària municipal mitjançant el Programa Alimenta, projectes educatius com “Ara, aquí, les escoles”, amb la participació de 2.500 infants, el Menú de les Estacions, amb 166 restaurants adherits, l’impuls del programa Comerços Verds, per facilitar l’accés a productes locals, de pagès i ecològics als mercats, o l’obertura a Mercabarna del mercat majorista ecològic més gran d’Europa.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades