Ampliació temporal de terrasses de bars i restaurants i espai per al comerç de barri

L’objectiu de la nova regulació de terrasses i comerços és estimular la reactivació econòmica dels teixits comercials als barris. Les noves mesures preveuen l’ampliació de l’ús de l’espai públic de locals de restauració i establiments comercials de barri de manera temporal i excepcional, prioritzant l’ocupació de places d’aparcament i carrils de circulació. Les sol·licituds es poden tramitar des de l'entrada en vigor de la fase 1 de desconfinament.

20/05/2020 19:02 h

Ajuntament de Barcelona

La fase 1 de desconfinament limita l’ús de les terrasses a un 50% de la capacitat. Amb l’ampliació de l’ús de l’espai públic, s’estima que el 93% de les 5.500 terrasses actuals podran mantenir o incrementar l’activitat comercial al carrer. A més, d’acord amb la situació derivada de la covid-19, la taxa de terrasses es reduirà un 75% fins al 31 de desembre de 2020.

El nou decret s’ha desenvolupat amb la col·laboració dels actors econòmics implicats, el veïnat i els grups municipals per recollir el màxim de punts de vista.

Comerç al carrer

Per impulsar l’activitat del comerç minorista i de proximitat, es facilitarà que s’organitzin esdeveniments a la via pública en eixos i carrers comercials. L’ocupació de l’espai públic, que serà temporal i haurà de respectar les mesures de seguretat, prevenció i higiene, se sol·licitarà a través d’associacions de comerciants o entitats de comerç sense ànim de lucre. També es posaran en marxa mesures específiques per estimular l’activitat comercial als mercats municipals a través de l’ocupació temporal de l’espai públic contigu als establiments.

Per facilitar que es compleixin les mesures de seguretat i prevenció, l’Ajuntament repartirà 40.000 mascaretes als treballadors i treballadores del sector comercial.

Noves terrasses i ampliacions

La normativa inclou tant l’ampliació de l’espai d’establiments que ja disposen de terrasses com l’atorgament temporal de llicències, d’acord amb les condicions d’ús de l’espai públic i els criteris que s’estableixen al nou decret.

  • Les ampliacions o llicències noves es poden sol·licitar a través del portal de tràmits municipal.
  • Per a consultes i informació, s’ha habilitat un web específic i un telèfon d’atenció a través de Barcelona Activa: 900 533 175.

Quan es poden ampliar les terrasses?

Amb l’entrada en vigor de la fase 1 de desconfinament s’ha iniciat la gestió dels permisos i ampliacions, que s’implantaran progressivament durant els propers dies.

On se situaran les terrasses noves o les ampliacions?

Se situaran prioritàriament a la calçada, per exemple, en places d’aparcament o carrils de circulació contigus a la vorera.

Quins requisits s’han de complir?

Algunes de les condicions són:

  • Respectar els criteris d’accessibilitat de l’ordenança de terrasses.
  • No obstaculitzar carrils bici, vies de transport públic, accés a aparcaments o equipaments, pas de vehicles de serveis i ús i visualització dels serveis públics i senyals de trànsit.
  • En cas d’ocupar carrils de circulació, els establiments que utilitzin una mateixa via hauran de presentar una proposta unitària per fer ús d’un tram complet.
  • Només es podrà ampliar la superfície de les terrasses quan no superin el 50% de la superfície lliure de pas, i sempre que els espais lliures siguin adequats.
  • En voreres i plataformes úniques, caldrà garantir un espai de pas lliure de 2 metres per a vianants.
  • Només es podrà instal·lar mobiliari autoritzat: taules, quatre cadires per cada taula, para-sols i, quan s’ocupi la calçada, també jardineres.
  • No podran interferir en les necessitats que puguin tenir altres establiments o activitats comercials derivades del compliment de distàncies de seguretat sanitària.

Quin és l’aforament màxim per a establiments que amplien la terrassa?

  • En l’espai habitual de la terrassa es podran instal·lar el 50% de les taules.
  • En l’espai ampliat es podran col·locar fins a quatre taules, i si s’ocupa la calçada, fins a sis taules.
  • En tots els casos, s’ha de mantenir la distància de seguretat de 2 metres i seguir els criteris d’ubicació i les normatives vigents.

Quin és l’aforament màxim per a establiments amb terrassa nova?

  • Es podran instal·lar quatre taules, i si s’ocupa la calçada, fins a sis taules.
  • S’ha de mantenir la distància de seguretat de 2 metres i seguir els criteris d’ubicació i les normatives vigents.

Quins seran els horaris d’obertura?

De diumenge a dijous, de 8.00 a 0.00 hores, i divendres i vigílies de festius, de 8.00 a 1.00 hores.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades