Biennal Ciutat i Ciència, coneixement a l’abast de tothom

La Biennal Ciutat i Ciència proposa un gran espai de reflexió, debat i participació entorn de la recerca científica per acostar els avenços i els reptes de la física, la genètica o la biotecnologia a tota la població. Amb més de 90 activitats repartides per 60 equipaments arreu de la ciutat, la Biennal Ciutat i Ciència convida tota la ciutadania a dialogar amb prop de 120 entitats i amb 138 professionals de la ciència.

14/01/2019 18:22 h

Ajuntament de Barcelona

La ciutat de Barcelona s’ha convertit en un dels pols de recerca i experimentació científica i tecnològica més importants d’Europa, on el coneixement ha de traspassar les fronteres de l’àmbit professional per arribar a tothom. Amb aquest objectiu es crea la primera edició de la Biennal Ciutat i Ciència, que tindrà lloc entre els dies 7 i 11 de febrer amb un ampli ventall d’activitats per apropar la recerca i l’experimentació científica als barcelonins i les barcelonines: conferències, tallers, arts escèniques, espectacles musicals, cinefòrums i propostes infantils i familiars que durant 5 dies ompliran 60 escenaris repartits per tota la ciutat. Biblioteques, centres cívics, espais expositius, sales de cinema i centres d’investigació s’uniran a aquesta gran festa de la ciència, que inclourà propostes de lleure com balls de swing i un cicle de cinema de ciència-ficció.

A més, el divendres 8 de febrer se celebrarà la Nit de les Acadèmies Científiques, un esdeveniment per obrir les portes d’espais tan singulars com les acadèmies de ciències i arts, de medicina i de farmàcia, on es parlarà del passat, el present i el futur de la medicina.

Darrere d’aquesta proposta científica i divulgativa hi ha més de 130 professionals especialitzats en disciplines tan diverses com la nanotecnologia, la robòtica, la genètica o l’astrofísica, i també de més de 120 universitats, centres de recerca, laboratoris experimentals i espais d’experimentació tecnològica.

A la Biennal Ciutat i Ciència es parlarà des d’una perspectiva de gènere i entenent la ciència com un camp obert a tota la ciutadania, en què la participació, la vida a les ciutats, el canvi climàtic i l’art s’integren en el discurs científic. Com construïm la ciutat del futur a través de la intel·ligència artificial i la nano ciència? Quins són els reptes de la genètica per millorar la salut de les persones? Com ens preparem per viure en societats cada cop més envellides? Aquestes i altres preguntes despertaran el debat entre els experts i les expertes i el públic assistent, a través de formats que promoguin la interacció i l’enriquiment col·lectiu.

Activitats familiars i juvenils

Bona part de les activitats programades estan adreçades a un públic familiar i juvenil, amb l’objectiu de promoure la vocació i l’interès per les professions científiques entre els més joves. A través de tallers i d’activitats lúdiques, es pretén mostrar la ciència com un gran paraigüa de coneixement proper i engrescador. Apropar la ciència als infants i adolescents és una inversió a llarg termini, amb repercussions clares i positives en el futur de la nostra societat.

Ciència en femení

A més, el 7 de febrer se celebrarà la trobada de 100tífiques, una jornada de formació amb més de cent dones amb perfil cientificotecnològic que debatran sobre la feminització de les carreres científiques, i que durant l’11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, compartiran la seva experiència com a professionals amb alumnes de cent escoles de Catalunya.

Notícies relacionades