Desè premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Organització i Usos del Temps

El premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Organització i Usos del Temps és un reconeixement al compromís per aconseguir un equilibri millor entre la vida laboral, familiar i personal. Les empreses guanyadores de la desena edició destaquen per aportar solucions per garantir la desconnexió digital, la compactació d’hores i el parentiu social, entre d’altres aspectes.

03/05/2022 14:00 h

Ajuntament de Barcelona

Les companyies han estat premiades segons el nombre de persones que hi treballen i en diferents categories:

  • Categoria d’empreses de menys de 10 treballadors i treballadores: Advantatge Consultores, per fer un pas valent i innovador en polítiques de temps implantant la jornada de quatre dies setmanals amb el mateix sou i pels efectes que pot tenir en la millora de la salut i la cura de les persones, i per canviar la cultura del treball d’una manera decidida. 
  • Categoria d’empreses d’entre 10 i 50 treballadors i treballadores: INGECAL, Ingeniería de la Calidad y el Medio Ambiente, per aportar una proposta holística que fa avançar i millora les polítiques de temps i les mesures concretes que s’hi inclouen. Se’n destaca la prova de la jornada de quatre dies i el protocol de desconnexió digital. 
  • Categoria d’empreses d’entre 51 i 250 treballadors i treballadores: SOM Fundació Privada Catalana Tutelar, per la intenció d’universalitzar les mesures de flexibilitat i teletreball a tota la plantilla de la fundació. 
  • Categoria d’empreses de més de 250 treballadors i treballadores: Webhelp Spain Business Process Outsourcing, per aplicar la mesura de parentiu social, que consisteix a atorgar els permisos establerts per conveni a persones que no tinguin una relació familiar sinó que siguin amistats o fins i tot companys de feina, sobretot enfocada a reconèixer aquesta figura per a les persones treballadores que no tenen família al país. 

Aquest premi, que enguany coincideix amb el lideratge de Barcelona com a primera capital mundial en polítiques de temps, s’emmarca en l’estratègia del Pacte del temps, una iniciativa que cerca el compromís municipal i de les organitzacions de la ciutat per aconseguir uns usos del temps més saludables.

A més del premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Organització i Usos del Temps, promou la Xarxa NUST (Nous Usos Socials del Temps), més de 130 organitzacions que posen en pràctica mesures innovadores de flexibilitat horària, corresponsabilitat o treball a distància.

Entre els beneficis de les mesures de millora de la gestió del temps hi ha l’increment de la productivitat, la retenció del talent, la millora del clima laboral o la reducció del nivell d’estrès. 

Etiquetes associades a la notícia