Les reclamacions a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor pugen un 4,3% durant el 2021

Les peticions que més s’incrementen estan relacionades amb els sectors de subministraments bàsics, com la llum i el gas. Destaca un augment de consultes sobre delictes informàtics, estafes i robatoris de dades personals i bancàries.

17/04/2022 11:04 h

Ajuntament de Barcelona

Segons dades de la Memòria 2021 dels serveis municipals de consum de l’Ajuntament de Barcelona, l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor va realitzar 23.000 atencions i les reclamacions van passar de 7.034 durant el 2020 a 7.355 durant el 2021, un 4,3% més. La resta de demandes corresponen a consultes, que s’han reduït un 2,3% i han passat de 16.673 a 16.182.

Les reclamacions vinculades als subministraments bàsics tenen a veure sobretot amb el canvi de tarifes i el retard en l’emissió de factures per part de les companyies elèctriques. La resta d’àmbits on més han augmentat les reclamacions són els productes bancaris i els serveis financers, els serveis d’oci i mobilitat (reserves i anul·lacions), el comerç per internet i, amb menys incidència, el sector de la telefonia i els contractes de cursos de formació en línia.

Atenció multicanal

El canal d’atenció de l’OMIC més emprat per la ciutadania durant el 2021 va ser l’atenció telefònica, que va respondre 10.850 consultes, un 44,7% del total. El segueix l’atenció telemàtica, amb 9.775 consultes i reclamacions, que suposen el 40,2% del total; en tercer lloc se situa l’atenció presencial, amb 3.642 consultes, que suposen un 15% de les atencions, i, finalment, el registre i el correu, amb 545 consultes i reclamacions.

Nova carta de serveis de consum

Amb l’aprovació d’una nova carta de serveis municipals de consum, el servei d’atenció al consumidor s’ha adaptat als canvis legislatius en la matèria per protegir les persones consumidores, com, per exemple, l’ampliació del concepte de persona vulnerable, les moratòries en els pagaments de crèdits i hipoteques, l’ampliació dels ajuts dels bons socials en subministraments bàsics, la nova llei de garanties o el tractament dels productes digitals.

En molts casos aquestes iniciatives es van incorporar a la normativa arran de les mesures d’urgència del 2020 per fer front a la pandèmia. A més, l’OMIC té la col·laboració del Col·legi d’Advocacia de Barcelona (ICAB), que ofereix assessorament especialitzat.

Novetats de l’OMIC per al 2022

L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor desenvolupa diversos projectes divulgatius per millorar la protecció de les persones consumidores, com el programa anual de sessions informatives de consum als districtes i, sobretot, als casals de gent gran, el programa d’educació econòmica a les famílies o la guia Consells pràctics per a la gent gran.

A més, impulsa l’administració electrònica al servei d’atenció, dona suport a projectes d’entitats de defensa de les persones consumidores i continua treballant en les campanyes d’inspecció sectorials en coordinació amb la Guàrdia Urbana, Salut i l’Agència Catalana de Consum.

Etiquetes associades a la notícia