Subvencions per a projectes de recerca jove i emergent

Ja s’han convocat les subvencions per a projectes de recerca jove i emergent del 2022, que repartiran un milió d’euros entre projectes que abordin reptes científics en l’àmbit de la salut i el benestar a la ciutat, l’economia circular i l’acció climàtica i l’organització comunitària, la democràcia i la participació.

03/08/2022 11:21 h

Ajuntament de Barcelona

Les ajudes, de fins a 60.000 euros per projecte, es poden sol·licitar a la seu electrònica, des de l’1 d’agost de 2022 i fins al 12 de setembre. S’adrecen al personal científic emergent, és a dir, que hagi defensat i superat la primera tesi doctoral l’1 de gener de 2015 o després.

Els projectes han ser originals i tenir una durada màxima de 18 mesos, amb l’objectiu de proporcionar evidències científiques per inspirar decisions polítiques a la ciutat de Barcelona. Han d’abordar els reptes des d’una perspectiva local, interdisciplinària i metropolitana, incloure la dimensió de gènere i mediambiental i valorar la diversitat de la ciutat, entre altres.

A més, s’han de desenvolupar en l’àmbit territorial de la ciutat de Barcelona o l’àrea metropolitana i abordar alguns dels reptes científics que es proposen, com són:

  • Salut i benestar a la ciutat
        • Densitat de població, habitatge i espai públic
        • Benestar social i millora dels serveis públics
        • Qualitat de vida en l’envelliment, la infància i la joventut
  •  Economia circular i acció climàtica
        • Emergència climàtica i ciutat
        • Mobilitat sostenible de persones i béns
        • Nous espais i models de consum i producció responsables
  • Organització comunitària, democràcia i participació
        • Comunitat i participació

Pla Barcelona Ciència 2020-2023

Aquest és un projecte desenvolupat en el marc del pla Barcelona Ciència 2020-2023, que preveu dedicar finançament específic a la recerca i millorar la interlocució amb l’ecosistema científic, i de la capitalitat cultural i científica de l’Estat, que té com a objectiu, entre altres, impulsar subvencions d’investigació per a aliances de centres d’investigació i per a joves emergents en el camp de la recerca.

La d’enguany és la cinquena convocatòria de subvencions per a projectes de recerca sobre reptes de ciutat que impulsa l’Ajuntament de Barcelona des de l’any 2019. Des d’aleshores, estan en marxa o tot just acabats 29 projectes, en els quals han participat 188 persones, amb un pressupost de 3,5 milions d’euros.

Amb les convocatòries del 2022 (Recerca i Innovació 2022, que està en període d’avaluació, i Recerca Jove i Emergent, que es convoca ara), la inversió sumarà un total de 5,5 milions d’euros i un potencial de 53 o 56 projectes finançats.

Es calcula, sumant aquestes darreres convocatòries, que en els projectes subvencionats per Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona hauran participat directament, amb més o menys intensitat, prop de tres-centes persones.

Pots iniciar el tràmit d’aquesta subvenció aquí.