25N: apaguem el masclisme, combatem les violències envers les dones

El 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, una jornada per visibilitzar i condemnar les violències masclistes que viuen moltes dones, infants i persones LGTBI. Per aturar les violències masclistes cal rebutjar i denunciar des de les actituds i els comentaris discriminatoris fins a les formes de violència més greus, un repte que assumim de manera activa i col·lectiva.

16/11/2021 15:27 h

Ajuntament de Barcelona

Per construir una ciutat lliure de violències masclistes cal que tothom s’impliqui a visibilitzar-les, combatre-les i denunciar-les en totes les formes, des dels espais públics fins als entorns familiars, d’amistats, educatius o laborals. Cada gest, actitud o comentari discriminatori o violent envers una dona fa que el masclisme s’estengui.

Parlant, actuant i denunciant podem evitar que creixi i es normalitzi. Actuant plegats, tots i totes podem apagar el masclisme.

Manifest amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones.

Serveis d’atenció municipals vinculats a les violències masclistes

El Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) ofereix atenció presencial i telemàtica específica a persones en situacions de violència masclista: dones, infants i adolescents, persones LGTBI i qualsevol persona afectada per aquest tipus de violència. Des de principis de febrer, el servei d’atenció telefònica del SARA s’ha actualitzat per millorar la gestió de les consultes o agilitzar l’assignació de cites prèvies.

Telèfon: 900 922 357
Horari d’atenció telefònica:
de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 hores, i de dilluns a dijous, de 16.00 a 19.00 hores
Atenció presencial d’urgència: sense cita prèvia, de dilluns a divendres, de 9.00 a 13.00 hores.
Adreça: Carrer de Marie Curie, 16

Com cal actuar davant una situació d’urgència

Si viviu a Barcelona i aquesta situació succeeix fora de l’horari d’atenció del SARA, podeu contactar amb el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB):

Telèfon: 900 703 030
24 hores, 365 dies

També podeu contactar amb el servei telefònic d’atenció a la violència masclista, que dona cobertura a tot Catalunya i ofereix atenció gratuïta, confidencial i en 124 idiomes. Proporciona tant informació sobre la violència masclista com mecanismes d’activació dels serveis d’intervenció en cas d’agressió.

Telèfon: 900 900 120
24 hores, 365 dies

Què cal fer en cas d’agressió

En cas de patir una situació d’agressió o de risc imminent:

  • Truqueu al 112. Intenteu portar el mòbil a sobre en tot moment.
  • Si sou a casa, aneu a un espai comunitari (balcó, escala…).
  • Si no podeu sortir, tanqueu-vos en una habitació amb finestra, però eviteu la cuina i el bany.
  • Crideu i feu soroll perquè el veïnat us pugui sentir.
  • Si teniu menors al vostre càrrec, expliqueu-los que davant una situació de violència s’han de protegir i no han d’interferir-hi, i si us tanqueu en una habitació o decidiu marxar, intenteu fer-ho sempre amb ells.

Més consells d’autoprotecció per a dones.

Més serveis especialitzats

A més, altres serveis especialitzats continuen actius i ofereixen atenció telemàtica, com els següents:

Atenció per a homes que exerceixen violència masclista

El Servei d’Atenció a Homes (SAH) ofereix atenció telefònica a homes que volen canviar i millorar les seves relacions personals i evitar l’ús de qualsevol tipus de violència. A través de l’acompanyament de professionals especialitzats, proporciona pautes per identificar els comportaments i les actituds violentes, assumir-ne la responsabilitat i les conseqüències i buscar alternatives no violentes en les seves relacions.

Telèfon: 933 491 610
De dilluns a divendres, de 10.00 a 20.00 hores