"Alencop vol dir que hem d'anar tots a una i ajudar-nos mutuament"

09/03/2017 23:28 h

Clara Asín

 

La Mariam Drammeh treballa al departament d’atenció al client d’Alencop, una cooperativa d’iniciativa social creada per donar resposta a un problema de recollida i tractament de residus als entorns urbans. Com a sòcia treballadora té garantit l’habitatge i la resta de necessitats bàsiques gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. La seva manera de parlar desprèn la serenor i la calma de qui encara té molt camí per recórrer. Mare de dues bessones nascudes a Barcelona, en aquesta entrevista comparteix una mica de la seva història i del projecte en el qual està immersa.

Per què vas decidir venir a viure Barcelona?
Perquè considerava que aquí podria tenir una vida millor que al meu país, Gàmbia. Vaig arribar el 2014 en avió sense conèixer ningú.

Com vas arribar a aquest projecte?
A la Creu Roja em van ajudar molt i em van proposar formar part d’Alencop. Ara fa un any que sóc sòcia i estic molt contenta.

Què vol dir ‘Alencop’?
Jo no estava a l’inici quan li van posar el nom però els meus companys m’han explicat que vol dir que hem d’anar tots a una, ajudar-nos mútuament. A més, ‘cop’ perquè som una cooperativa i en francès ‘aller’, serveix per animar algú a passar a l’acció.

En què es diferencia una cooperativa d’altres organitzacions empresarials?
En la cooperativa tots som iguals i participem en les decisions que tenen a veure amb la nostra feina. En una empresa privada els interessos són individuals.

Què t’agrada més de la teva feina i què menys?
M’agrada molt la feina de gestió i atenció al públic a la que em dedico. El màxim inconvenient són les distàncies de la feina al pis de Torre Baró, del pis a l’escola de les meves filles, que està al Poble Sec, o a la tenda més pròxima.

Et sents ciutadana de ple dret?
Doncs la veritat és que encara hem d’aguantar alguns comentaris desagradables. Encara hi ha alguna gent que considera que té el dret de menysprear-nos pel lloc d’on venim o pel color de la nostra pell.

L’equip d’Alencop està format per 28 socis i sòcies de diversos orígens. Què en penses de la diversitat cultural?
Per mi és molt interessant, cada dia aprenc dels meus companys i companyes i dels seus punts de vista. Això no vol dir que sempre ens posem d’acord, però tenim clar que lluitem pels mateixos objectius. Estem en el mateix vaixell.

Quin somni t’agradaria complir?
M’he format com a perruquera i com a massatgista però a Gàmbia vaig començar uns estudis en finances que no vaig finalitzar. M’agradaria acabar-los.