Més recursos per prevenir les violències sexuals en els entorns de l’oci nocturn

El nou dispositiu de la Guàrdia Urbana s'estableix al Front Marítim, el Poblenou, Paral·lel i Gràcia / Sarrià - Sant Gervasi.

01/08/2022 13:12 h

Ajuntament de Barcelona

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha implantat quatre itineraris segurs permanents des de zones d’oci nocturn fins a les parades de transport públic més properes amb l’objectiu de prevenir i detectar situacions de violència sexual. Aquest dispositiu reforça els itineraris segurs que, des del 2020, es posen en marxa en grans esdeveniments, com festes majors, festivals de música, Cap d’Any o la revetlla de Sant Joan, per exemple.

Dos dels itineraris estan a Sant Martí: el Front Marítim i el Poblenou. Els altres dos estan ubicats Paral·lel i Gràcia / Sarrià – Sant Gervasi. La Guàrdia Urbana treballa perquè totes les zones d’oci nocturn de Barcelona disposin d’aquests itineraris.

Les patrulles assignades a aquest servei fan un patrullatge proactiu, dinàmic i amb molta atenció a qualsevol situació d’agressió sexual o assetjament, alhora que mantenen contacte amb els responsables de seguretat dels establiments d’oci nocturn.

Més formació als professionals de l’oci nocturn

Aquests itineraris s’emmarquen en un projecte de corresponsabilitat que integra els operadors de l’oci nocturn i amb una mirada de perspectiva de gènere. En aquest sentit, la Guàrdia Urbana i l’Àrea de Feminismes estan formant els professionals que treballen en el sector de l’oci nocturn perquè sàpiguen prevenir i detectar situacions de violència sexual.

Així, prop de noranta professionals han rebut formació especialitzada sobre com detectar possibles agressions, com actuar en cas que es produeixin i quina atenció oferir a les víctimes, a més d’altres qüestions relacionades amb la legalitat vigent. Es tracta d’una formació continuada que s’ampliarà a altres serveis que operin a l’espai públic en l’àmbit nocturn.

Nou punt lila a la platja del Somorrostro

D’altra banda, l’Ajuntament de Barcelona ha habilitat a la platja del Somorrostro un punt d’informació i assessorament en matèria de violències masclistes i LGTBI-fòbiques per detectar possibles relacions abusives i de violència a l’espai públic.

El punt lila, integrat per quatre professionals, funcionarà a partir del 5 d’agost els divendres i dissabtes tots els caps de setmana d’agost i el primer de setembre, amb un horari de 23.00 a 3.00 hores.