Més de 3.400 dones han participat en activitats per promoure l’equitat tecnològica

El desplegament de la Mesura de govern per l’equitat de gènere en els entorns tecnològics 2021-2023 arriba al 75% de les accions iniciades o finalitzades, amb 3.406 dones participants en els diversos programes de formació i capacitació tecnològica. L’objectiu principal de la mesura és reduir la bretxa digital de gènere i promoure la presència de dones en l’àmbit tecnològic i digital, un sector estratègic per al desenvolupament econòmic de la ciutat.

31/03/2022 20:52 h

Ajuntament de Barcelona

Barcelona s’ha consolidat com un dels hubs digitals més importants d’Europa, amb una de les indústries més potents en creació d’ocupació en els pròxims anys. Ara bé, a la ciutat les dones només ocupen el 26% dels llocs de treball del sector TIC, i únicament un 8,6% ocupa posicions tècniques. Aquestes dades mostren la bretxa digital del sector tecnològic, que posa de manifest la segregació i l’augment de desigualtats per gènere en un dels motors econòmics de la ciutat.

Més dones al sector tecnològic

Per fer-hi front, fa un any es va posar en marxa la Mesura de govern per l’equitat de gènere als entorns tecnològics 2021-2023, amb un pressupost de 2.253.822 euros durant tres anys i una cinquantena d’actuacions destinades a promoure l’equitat de gènere a les indústries TIC de la ciutat i potenciar el feminisme com a eix central en la construcció de la societat digital.

Actuacions per fomentar la formació i la capacitació

Des que la mesura es va posar en marxa, 3.406 dones s’han beneficiat d’alguna de les activitats que la componen, entre les quals destaquen:

  • Programa de capacitació Bcn Fem Tech, que consisteix en una formació gratuïta i intensiva de desenvolupament web per a dones en situació de vulnerabilitat. El programa ha permès inserir laboralment un 70% de les participants. Aquesta tarda les dues promocions de dones que ja han completat la formació han participat en un acte de graduació al Saló de Cent de l’Ajuntament.
  • Xarxa GETHub, una iniciativa publicoprivada que pretén agrupar les empreses barcelonines compromeses amb l’equitat de gènere en l’àmbit tecnològic per tal d’impulsar i desplegar mesures concretes que redueixin la bretxa de gènere en el sector i aconseguir organitzacions amb un nombre més alt de dones en càrrecs tècnics i de lideratge. Actualment hi ha 30 empreses potencials interessades a formar-ne part i comprometre’s amb l’equitat de gènere en les seves organitzacions.
  • Programa Matchimpulsa: s’han destinat més de sis-centes hores de formació i assessorament a l’economia social i solidària (EES), a la plataformització digital de l’economia social solidària i col·laborativa de Barcelona.
  • Xarxa BCNFemTech: en formen part més de cinquanta dones, 26 de les quals han assistit a activitats relacionades amb tecnologia i feminismes a l’Ateneu d’Innovació Digital – Canòdrom.
  • Formació tecnològica bàsica del Cibernàrium de Barcelona Activa: 1.794 dones de més de 45 anys han participat en aquestes accions formatives. També s’han realitzat fins ara 206 sessions de capacitació bàsica i avançada amb programari lliure en aquest espai, i un total de 18 activitats programades a les biennals de pensament, la Festa de la Ciència, l’Escolab i els programes de ciència ciutadana amb perspectiva de gènere.
  • Els alumnes de 194 centres educatius han participat en programes de recerca, ciència i tecnologia durant el curs 2021-2022 per tal de fomentar les vocacions científiques.
  • Premis Bcn Fem Tech, atorgats a quatre projectes que tinguin com a objectiu avançar en l’equitat de gènere al sector TIC, amb una dotació de 8.000 euros cadascun.

Un projecte a tres anys vista

La mesura presenta un estat d’execució molt avançat, ja que 25 de les 33 actuacions incloses (el 75,7%) es troben en execució o ja s’han acabat. Per assegurar la transversalitat de la mesura, hi participen diversos agents, tant de l’Administració pública com del tercer sector, empreses, universitats i la ciutadania. Pel que fa al tipus d’accions, les orientades a combatre la bretxa digital de gènere amb polítiques actives d’ocupació i un pla de capacitació en el sector de les TIC per a dones són 16, un 48,5% del total; també hi ha 11 actuacions per donar visibilitat, reconeixement i suport a dones del sector i cocrear actuacions (33,3%) i, finalment, 6 de pensades per despertar i inspirar vocacions tecnològiques en les nenes des de la petita infància (18,2%).