Nou servei d’atenció integral a les víctimes de violència masclista a Nou Barris

Pas endavant de la Guàrdia Urbana de Barcelona en la lluita contra la violència masclista. El cos ha posat en marxa aquest dijous el nou Servei d’Atenció a la Víctima (SAV) a Nou Barris, des d’on podrà atendre denúncies de dones que pateixin violència masclista en la parella. Fins ara només es podien gestionar a través dels Mossos d’Esquadra.

09/03/2023 12:53 h

Ajuntament de Barcelona

Amb l’entrada en funcionament d’aquest servei, la Guàrdia Urbana dona compliment al protocol signat amb els Mossos d’Esquadra el mes de novembre que estableix els mecanismes de col·laboració entre els dos cossos policials  per donar una resposta més ràpida i eficaç als casos de violència masclista en l’àmbit de la parella.

Tipus de denúncies

La GUB podrà gestionar totes les denúncies que es trobin entre els següents tipus de delictes vinculats a la violència masclista en la parella i que es defineixen en diversos articles del Codi penal:

  • Violència física o psíquica habitual (article 173.2)
  • Lesions (articles 148.4 al 153.1)
  • Amenaces (articles 169 al 171)
  • Coaccions (article 172)
  • Assetjament (article 172 tercer)
  • Injúries i vexacions lleus (article 173.4)
  • Descobriment i revelació de secrets (article 197.7)
  • Trencament de condemna (article 468)

Pel que fa a la resta de tipus penals relacionats amb la violència masclista en la parella, caldrà dirigir-se als Mossos.

Una oficina adaptada a les necessitats de les víctimes

Les instal·lacions del Servei d’Atenció a la Víctima (SAV) disposen d’espais per a l’estada dels infants i de zones amables pensades per reduir l’angoixa i l’estrès emocional de la víctima durant la seva declaració. La prioritat serà atendre els infants i les dones coordinadament amb els serveis assistencials.

A més de l’oficina de Nou Barris, la Guàrdia Urbana té un SAV més situat a l’actual comissaria de la Rambla, núm. 43, a Ciutat Vella. Aquest SAV, actualment en obres, disposa d’un espai de 100 metres quadrats on es poden presentar denúncies.

Els i les agents destinats al SAV han rebut un total de 136 hores de formació especialitzada i transversal en violència de gènere.

Guia d’indicadors d’alerta

La Guàrdia Urbana treballa des del 2021 amb la Guia d’indicadors d’alerta, que s’emmarca en el projecte “T’acompanyem”. És una eina pionera dels cossos policials que facilita la tasca dels agents a l’hora de detectar i actuar davant de possibles casos de violència masclista, especialment quan la víctima no vol denunciar.

Serveis i recursos municipals per a la prevenció i l’atenció de la violència masclista

L’Ajuntament de Barcelona té a disposició de tota la ciutadania tot un ventall de serveis gratuïts i confidencials per prevenir, atendre i erradicar els casos de violència masclista. Tots aquests recursos es poden consultar a: https://ajuntament.barcelona.cat/dones/ca/bcn-antimasclista.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades