Nou servei municipal i gratuït d’odontologia per a persones vulnerables

La posada en marxa del servei pretén reduir les desigualtats socials en salut i millorar l’accés a prestacions sanitàries que no formen part de la cartera de serveis del sistema públic.

22/11/2018 19:36 h

Ajuntament de Barcelona

ADA COLAU: “Una de les màximes prioritats és lluitar contra les desigualtats, i que les oportunitats que es generen a Barcelona siguin realment iguals per a tots els veïns i veïnes, independentment del barri on visquin o del nivell de renda.”

La darrera enquesta de salut de Barcelona indica que el 59,2% de la població de la ciutat no ha visitat el dentista durant l’últim any, davant del 40,8% que sí que l’ha visitat. Si la pregunta es fa en funció de la renda familiar disponible, destaca el fet que el 52% de les persones de col·lectius més afavorits sí que l’han visitat, davant del 28% de sectors més desfavorits.

Amb l’activació del nou servei municipal d’odontologia es vol millorar l’accés a prestacions sanitàries que tenen un impacte fort en els processos d’inserció social i el benestar individual de les persones, i que no estan incloses en el sistema sanitari públic.

En concret, els serveis d’odontologia van adreçats a persones adultes que compleixen tres requisits:

  1. Estar ateses pels serveis socials municipals i un pla de treball en actiu.
  2. Tenir uns ingressos econòmics per sota del llindar del 0,93 de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC). Aquesta quantitat equival enguany a 529,28 euros mensuals, i cal afegir-hi 170 euros per cada membre addicional de la unitat de convivència.
  3. Presentar una necessitat diagnosticada a la xarxa pública d’atenció primària d’un tractament que no estigui inclòs a la cartera d’aquesta xarxa.

El nou servei inclou el tractament de càries (obturacions), el tractament d’arrels (endodòncies), pròtesis amovibles, fèrules de descàrrega, curetatges i higienes dentals. Es preveu que el servei d’odontologia faci unes 4.000 visites i uns 2.000 tractaments cada any, a més de 2.300 higienes.

L’equipament està ubicat a les instal·lacions on hi havia l’antiga mútua PAMEM, ara rebatejades com a Barcelona Serveis de Salut, que ofereix també un servei de podologia, i es preveu que en el futur també s’hi oferiran un servei de medicina esportiva per a persones en situació de vulnerabilitat, un espai informatiu per a persones cuidadores, familiars i professionals, i un dels quatre centres de serveis socials especialitzats en l’atenció a la dependència.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades