Primera beca Lilly Reich per a l’estudi feminista de l’arquitectura

La proposta d’investigació “Re-creació: L’obra de Lilly Reich ocupa el Pavelló de Barcelona”, de l’arquitecta Laura Martínez de Guereñu, ha estat la guanyadora de la primera Beca Lilly Reich per a la igualtat en l’arquitectura, atorgada conjuntament per la Fundació Mies van der Rohe i l’Ajuntament de Barcelona.

09/10/2018 17:35 h

Ajuntament de Barcelona

La beca, dotada amb 9.000 euros, té l’objectiu de donar suport a l’estudi, la divulgació i la visibilització de les aportacions realitzades en el camp de l’arquitectura que han quedat oblidades injustament i que provenen de professionals que han patit discriminació a causa de la seva condició personal. A més, pretén fomentar l’accés a l’arquitectura en igualtat d’oportunitats.

De manera excepcional i simbòlica, l’atorgament de la primera beca Lilly Reich s’ha destinat a l’estudi de l’obra de la dissenyadora modernista alemanya i a aprofundir en el coneixement i la divulgació de la seva obra, molt rellevant en la història de l’arquitectura moderna.

Lilly Reich, a l’ombra de Mies van der Rohe

Lilly Reich va néixer l’any 1885 a Berlín i als 29 anys, després d’acumular experiència amb diferents projectes, va obrir el seu propi estudi, amb què va assolir una gran reputació professional, i en tan sols sis anys es va convertir en la primera dona directora de la Deutscher Werkbund, una organització dedicada a promoure el disseny i la producció industrial.

L’any 1926 Reich es va associar amb el també pioner de l’arquitectura moderna Ludwig Mies van der Rohe. En aquesta etapa de projectes compartits, destaca el disseny de la cadira Barcelona i el Pavelló Alemany de Barcelona per a l’Exposició Universal del 1929.

Amb els anys, Reich va quedar en segon terme i fins i tot invisibilitzada en el relat i en la memòria, també pel que fa a la construcció del Pavelló Alemany de Barcelona, una obra cabdal en la història de l’arquitectura.

Una fundació històrica

La Fundació Mies van der Rohe va ser creada el 1983 per dur a terme la reconstrucció del Pavelló Alemany i, a més d’atendre la conservació i de difondre el coneixement del Pavelló, impulsar el debat i la sensibilització entorn de l’arquitectura i l’urbanisme contemporanis. També organitza diferents activitats, com congressos, conferències, exposicions o tallers.

Etiquetes associades a la notícia