Prevenir, detectar i atendre la soledat no desitjada en persones grans

Segons les dades del 2022 de l’Enquesta Òmnibus, a Barcelona el 2,1% de les persones més grans de 65 anys diuen que se senten soles sovint o molt sovint. Per fer front a aquesta situació, s’ha presentat la ‘Guia per a la prevenció, detecció i acompanyament de persones grans en situacions de soledat’, un recurs pràctic per a professionals.

08/04/2023 10:23 h

Ajuntament de Barcelona

La nova iniciativa s’emmarca en l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030 i té per objectiu facilitar orientacions pràctiques per promoure i generar oportunitats de vinculació i pertinença durant l’envelliment i dotar d’eines els i les professionals que estan en contacte amb persones grans per detectar, prevenir i intervenir en casos de soledat no desitjada.

Durant l’envelliment, la presència de limitacions físiques, la pèrdua de la parella i de relacions socials significatives, la jubilació, tenir expectatives elevades respecte a l’atenció o companyia de la família o la bretxa digital són alguns dels factors que influeixen en el sentiment de soledat.

En aquest marc, la Guia per a la prevenció, detecció i acompanyament de persones grans en situacions de soledat presenta un seguit d’orientacions i recomanacions organitzades en quatre àmbits, que tenen com a eix central les persones grans però que també impliquen l’entorn:

  • Àmbit de la persona gran: algunes de les recomanacions són atendre als factors de risc, considerar les verbalitzacions indirectes que puguin mostrar que la persona se sent sola o activar les aliances i els agents del seu mapa relacional.
  • Àmbit de la xarxa de convivència: aspectes més relacionats amb l’espai on viuen les persones grans i les persones amb qui conviuen.
  • Àmbit de la xarxa de relacions quotidianes de proximitat: fa referència als punts més vinculats a les relacions que les persones grans estableixen fora del seu nucli de convivència, com les amistats.
  • Àmbit de dimensió comunitària: inclou els aspectes que estan més vinculats a l’entorn comunitari on viuen i on interactuen amb altres persones, com l’ús de l’espai públic o la vinculació amb equipaments i entitats del barri.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades